Nu kan man läsa masterexamen i robotik på distans

Astrid Bodin och Benjamin Byman skriver kod tillsammans i en av labbövningarna på Produktionstekniskt centrum i Trollhättan. Foto: Högskolan Väst i Trollhättan Astrid Bodin och Benjamin Byman skriver kod tillsammans i en av labbövningarna på Produktionstekniskt centrum i Trollhättan. Foto: Högskolan Väst i Trollhättan

Högskolan Väst i Trollhättan erbjuder magister- eller masterutbildning i Robotik och automation på distans, vilket är nytt för högskolan. Digitalisering av samhället pågår och användandet av robotar och automationslösningar ökar explosionsartat. Det här är två kursen som ger 120, respektive 60 poäng med fördjupade kunskaper om viktiga delar i smarta fabriker. Design och programmering av robotar och automationssystem i virtuell reality (VR) och augemented reality (AR) är moment som ingår i utbildningen. Hela programmet är utvecklat tillsammans med industrin och högskolans forskning inom området. 

Hur programmerar man en robot på ett smart sätt? Det är exempel på en av flera labbövningar som de 55 nya distansstudenterna får jobba med. Astrid Bodin har nyligen avslutat sin anställning på Perstorp Oxo i Stenungsund och bor nu utanför Frankfurt tillsammans med sin sambo som är handbollsproffs i tyska ligan.

– Det passar mig perfekt eftersom jag bor i Tyskland just nu och vill bygga på med kunskaper på avancerad nivå, säger Astrid Bodin. Det gäller att vara strukturerad och ha bra studieplanering.

– Vi har haft ett stort söktryck, säger Anders Appelgren, programansvarig.Veckans schema består av flera labbövningar med abb robotar på Produktionstekniskt centrum. ABB har lånat ut robotar som studenterna använder för att lära sig programmering.

– De många praktiska momenten gör utbildningen unik i sitt slag. Lite längre fram kommer studenterna även att göra labbövningar hemma i små datorer som kallas Raspberry pie.

Dagmar Zitkova E-mail:dagmar.zitkova@vtf.se
Publicerad 2019-11-25 15:29:17

Tylko podstawowe informacje o Automation Magazine