Röststyrning på frammarsch

– Produktionslösningar där en trådlös uppkoppling ingår ökar ständigt. Protokollen för kommunikation med plcn är desamma som för traditionella fältbussapplikationer. Foto: Dagmar Zitkova – Produktionslösningar där en trådlös uppkoppling ingår ökar ständigt. Protokollen för kommunikation med plcn är desamma som för traditionella fältbussapplikationer. Foto: Dagmar Zitkova

En av de stora trenderna idag är smarta högtalare som kan styras med rösten, säger Torbjörn Lundberg, VD på SMC Automation. – Det handlar egentligen inte om smarta högtalare utan om att använda rösten som gränssnitt för att styra applikationer som idag styrs via exempelvis en dator och ett tangentbord eller en smart telefon. Det har redan börjat påverka oss som privatpersoner men det kommer även till industrin. Privatpersoner kan redan idag använda Amazon Echo som styrs genom att man pratar med Alexa eller Google Home med sin Assistant. Här kan man beställa musik, ställa frågor om vädret eller egentligen om allt som finns på nätet. Man kan kontrollera sin belysning om man har Philips hue och mycket, mycket mer även om  dagens röststyrning har sina begränsningar.

Om man exempelvis får ett meddelande, kanske en pushnotis, finns den inte kvar när Alexa sagt sitt. Därför spekuleras det i att det ganska snart kommer att kompletteras med någon form av skärm. – Så, vad kommer härnäst? Kanske ska vi använda smarta högtalare för Skype-samtal. Säkert kommer en bättre integrering med andra smarta hemelektronikprylar. 

Hur kommer detta att påverka industrin? Det finns tänkbara industrispecifika applikationer. Exempelvis revisioner, besiktningar, undersökningar och liknande som kräver dokumentation. De kommer att gå betydligt snabbare med röststyrning. Det finns redan idag logistiksystem för plockning av produkter på ett lager där gränssnittet är röststyrning, ”Pick-To-Voice”. Om man bortser från röststyrningen så kommer artificiell intelligens att spela allt stör SMC Automation erbjuder, till exempel, en ventilplattform för automatisering med tryckluft, industripneumatik, där signalerna från PLC överförs trådlöst till distribuerade noder med ventiler för att rikta luften på rätt sida om en kolv i en cylinder och därmed åstadkomma en rörelse.

Dagmar Zitkova E-mail:dagmar.zitkova@vtf.se
Publicerad 2019-04-11 08:47:06

Tylko podstawowe informacje o Automation Magazine