Belönades med Monteringspriset 2019

Filip Palmkvist och Robert Turesson vid prisutdelningen 13 mars på Monteringskonferensen. Prisutdelare var Hans Reich och Daniel Gåsvaer. Foto: Dagmar Zitkova Filip Palmkvist och Robert Turesson vid prisutdelningen 13 mars på Monteringskonferensen. Prisutdelare var Hans Reich och Daniel Gåsvaer. Foto: Dagmar Zitkova

Svenska Monteringspriset 2019 har tilldelats Filip Palmkvist och Robert Turesson. Så lyder juryns motivering: ”Filip Palmkvist och Robert Turesson har tillsammans utvecklat såväl arbetssätt som teknik för att automatisera montering av Cejns produkter. De har haft flexibilitet och skalbarhet som tydliga ledstjärnor och därvid nyttjat nya tekniker som kollaborativa robotar och 3D-printing. Den första installerade cellen har lett till väsentligt lägre produktionskostnad och förbättrad produktfunktion. Ett ergonomiskt problem har lösts på ett sätt som företaget kan tillämpa på flera produkter. 

Cellen visar hur automation av små serier kan vara lönsam givet att man tänker långsiktigt. Pristagarnas arbete har bidragit till att Cejn idag har en ny plattform att stå på gällande vidare utveckling av produktionen. Filip Palmkvists och Robert Turessons arbete utgör därmed ett föredöme för svensk industri,” skriver juryn.

Små serier

”Cejns fabrik i Skövde tillverkar idag kopplingar till en rad olika applikationer, och montering utgör en stor del av verksamheten. Cejn erbjuder ett stort produktsortiment med varierande volymer, och då variantfloran väntas öka i framtiden, handlar en långsiktig konkurrensfaktor om att vara effektiv på att montera små- och medelstora volymer. Med detta som utgångspunkt, har Filip och Robert drivit fram utvecklingen av ett monteringssystem med flexibilitet och skalbarhet i fokus. I projektet har de använt sig av kollaborativa robotar och de har dessutom lyckats lösa ett särskillt  moment -”äntring av gänga”, skriver  juryn.

Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2019-04-08 14:41:21

Tylko podstawowe informacje o Automation Magazine