Siemens i partnerskap med Aruba för integrerade tillverkningsnätverk

Siemens teknik för fabriksautomation ska integreras med Arubas nätverkslösningar för att skapa integrerade nät i industrin. Foto: Dagmar Zitkova Siemens teknik för fabriksautomation ska integreras med Arubas nätverkslösningar för att skapa integrerade nät i industrin. Foto: Dagmar Zitkova

Siemens och Aruba, ett företag inom Hewlett Packard Enterprise, ingår nu ett strategiskt partnerskap, rapporterar de två företagen. Syftet med samarbetet är att sammanlänka teknik inom området OT (Operational Technology) och IT (Information Technology). På detta sätt vill man knyta fabriksgolvet med kontoret i gemensamma nätverk. Lösningarna baseras på Siemens Ethernet-nätverkskomponenter för tillverkningsindustrin och Arubas både trådade och trådlösa lan-infrastruktur. Flera av de senaste trenderna förutsätter att det går att överbrygga gapet mellan OT och IT. Det kan vara allt från digitalisering, Industri 4.0 och industriell IoT.


Hittills har industriell OT inte varit tillräckligt kompatibel med företagens olika IT-nätverk. Detta skapade ett stort glapp. Åtkomst till data på olika enheter har varit begränsad och även säkerheten har inte varit tillfredställande, konstaterar Siemens och Aruba. För att överbrygga detta glapp krävs kunskap som är förankrad i båda dessa världar. Prioriteringarna skiljer sig åt. Inom it har det alltid varit cybersäkerhet och datakvalitet som varit viktigast. Inom OT har det främst varit fabrikens output och risken för avbrott som har prioriterats.
Siemens och Aruba kommer nu erbjuda integrerade OT/IT-system som kan installeras snabb och enkelt, hanteras säkrare och som kan få en effektivare support. Exempelvis kan Arubas 360 Secure Fabric för IT-nätverk kombineras med Siemens Defense in Depth för OT-säkerhet.
– Samarbetet mellan Siemens och Aruba är ett viktigt steg mot att utveckla industrinätverk, sade Klaus Helmrich, på Siemens ag.
Det är en av delarna i Siemens erbjudande inom digitaliseringen. Nu kommer det även att inkludera IT från Aruba. Kunder kan få tillgång till nätverk med hög tillgänglighet och säkerhetsnivå, konstaterar Klaus Helmrich.
Även Aruba ser stora fördelar.
– Siemens och Aruba har arbetat tillsammans i nästan tre år för att bygga en bro mellan OT och IT, säger Keerti Melkote, styrelseordförande och medgrundare till Aruba. De lösningar som blivit resultatet av arbetet är mycket lämpade för tillämpningar inom industrin, och stöds av både Siemens och Arubas supportteam.
Lösningarna kan implementeras med hjälp av de båda företagens återförsäljare. Tjänsterna kommer att inkludera rådgivning och teknik inför ett köp samt tjänster som projektstyrning, implementering, testning och utformning, underhåll och service.

Dagmar Zitkova E-mail:dagmar.zitkova@vtf.se
Publicerad 2019-01-14 08:02:56

Tylko podstawowe informacje o Automation Magazine