ABB säljer Power Grids till Hitachi och fokuserar på digitala industrier

ABBs insstallation av kraftanläggningen i gruvan i Aitik. Foto: Dagmar Zitkova ABBs insstallation av kraftanläggningen i gruvan i Aitik. Foto: Dagmar Zitkova

Strax innan årsskiftet meddelade ABB i en kommuniké att de säljer sin verksamhet inom området kraftnät, Power Grids, till Hitachi. Därmed bekräftades de rykten som under en tid cirkulerade på marknaden.
Divisionen Power Grids omfattar 2 800 anställda vid ABB i Ludvika och 900 i Västerås och verksamhetens värde beräknas uppgå till 100 miljarder svenska kronor. Under övergångsperioden kommer ABB behålla 19,9 procent av aktierna för att säkerställa övergången.
– Det är början på ett nytt kapitel i ABB:s historia, konstaterar Peter Voser, styrelseordförande i ABB i en kommentar. Nu kommer vi att fortsätta stärka vårt fokus på digitala industrier.


Affären förväntas vara helt avslutad första halvåret 2020. Den inledande fasen av försäljningen på 80 procent av aktierna handlar om cirka 70 miljarder svenska kronor. Divisionen Power Grids omfattar 2 800 anställda vid ABB i Ludvika och 900 i Västerås och verksamhetens värde beräknas uppgå till 100 miljarder svenska kronor. Under övergångsperioden kommer ABB behålla 19,9 procent av aktierna för att säkerställa övergången.
– Det är början på ett nytt kapitel i ABB:s historia, konstaterar Peter Voser, styrelseordförande i ABB i en kommentar. Nu kommer vi att fortsätta stärka vårt fokus på digitala industrier.
Affären förväntas vara helt avslutad första halvåret 2020. Den inledande fasen av försäljningen på 80 procent av aktierna handlar om cirka 70 miljarder svenska kronor.

ABB kraftinstallation 22  infoga

Foto: Dagmar Zitkova

ABBs installation av kraftanläggningen på Bolidens dagbrottsgruva Aitik.

 

Divisionen Power Grids levererar kraft- och automationsprodukter, -system och servicelösningar för hela värdekedjan från kraftgenerering till överföring och distribution av elkraft och lösningar för"grön "el. Divisionen erbjuder produkter till elnätbolag, industrier, transport- och infrastruktursektorn och aktörer inom integrering av förnybar energi, elnätsautomation och mikronät. Power Grids har även levererat olika konsulttjänster samt service- och förvaltningstjänster.
Fyra affärsområden
ABB kommer nu att skapa fyra kundfokuserade affärsområden: Electrifiering, Industriel Automation, Robotik & Diskret Automation samt Motion, uppger ABB. Inom dessa områden hoppas ABB kunna växa på den tillgängliga marknaden med 3,5-4 procent per år.
Electrification
Den befintliga verksamheten Electrification kommer att tillhandahålla en komplett portfölj av produkter, digitala lösningar och tjänster - från station till eluttag. Verksamheten kommer att fokusera på snabbväxande kundsegment, däribland förnybara energikällor, e-mobilitet, datacenters och smarta byggnader. Affärsområdet kommer att ledas av Tarak Mehta, för närvarande chef för divisionen Electrification Products.
Industrial Automation
Det nya affärsområdet Industrial Automation kommer att erbjuda ett komplett utbud av lösningar för att driva säkra, autonoma och energieffektiva produktionsprocesser med ökad autonomi. Industrial Automation kommer att omfatta ABB:s industrispecifika och integrerade automation, elektrifiering och digitala lösningar, styrsystem, mjukvara och avancerade tjänster, samt mät- och analyserbjudanden och erbjudanden inom marina applikationer och turboladdning. Verksamheten kommer att ledas av Peter Terwiesch, för närvarande chef för divisionen Industrial Automation.
Robotics & tillverkning
Det nya affärsområdet kommer att kombinera maskin- och fabriksautomationslösningar, främst från B&R, med omfattande robotlösningar. Verksamheternas digitala lösningar och tjänster fokuserar på bland annat säkerhet, effektivitet och hastighet. Man vill tillgodose den växande efterfrågan hos kunder för flexibla och integrerade tillverkningslösningar. Robotics & Discrete Automation kommer att ledas av Sami Atiya, för närvarande chef för divisionen Robotics and Motion.
Motion
Verksamheten Motion kommer att fokusera på ett omfattande sortiment av elmotorer, generatorer, drivsystem och tjänster, samt ett integrerat digitalt drivsystem. Verksamheten kommer att ledas av Morten Wierod, för närvarande global chef för affärsområdet Drives. Han kommer att bli medlem i koncernledningen från den första april 2019.

 

Dagmar Zitkova E-mail:dagmar.zitkova@vtf.se
Publicerad 2018-12-17 09:22:16

Tylko podstawowe informacje o Automation Magazine