Amy Loutfi - Yrkeskvinna 2018 finns i en mansdominerad bransch

– Idag märker man kanske mest de etablerade strukturer som finns i samhället och som de flesta kvinnor, och faktisk även män, upplever, säger Amy Loutfi, professor vid Örebro universitet. Foto: Örebro universitet – Idag märker man kanske mest de etablerade strukturer som finns i samhället och som de flesta kvinnor, och faktisk även män, upplever, säger Amy Loutfi, professor vid Örebro universitet. Foto: Örebro universitet

Amy Loutfi, professor vid Örebro universitet, har utsetts till Årets yrkeskvinna i Örebro län 2018. Hon överraskades av Yrkeskvinnors klubb med beskedet.
"Amy Loutfis verksamhet ligger i tiden. En ung, kvinnlig forskare inom det här området bryter verkligen ny mark, uppger Yrkeskvinnors klubb". I motiveringen står det även att Amy framgångsrikt leder och driver sitt forskarlag och att hon är en god förebild för kvinnor som vill satsa på en akademisk karriär.

– Det är en stor ära, säger hon. Jag tror att det betyder mycket, med allt som händer kring jämställdhetsfrågor. Det är väldigt bra att kunna fira det som är positivt och lyfta fram och stötta varandra.
Teknikbranschen är en av de mest mansdominerade. Trots det har Amy Loutfi skaffat sig en stabil plattform i områden som artificiell intelligens, AI, autonoma system och teknikutveckling.
På frågan hur hon själv upplever att vara kvinna inom just detta område svarade hon så här.
– Det man märker mest av är oftast de strukturer som redan finns i samhället och som de flesta kvinnor – och även män – upplever. Det är svårt att säga att man har blivit särbehandlad, varken positivt eller negativt, för jag tror inte att man är så medveten om det i den stunden.
– Men en dag som i dag, då man lyfts fram – det är extra kul, tycker jag. Och jag tror att det är viktigt. Det handlar inte om mig, det handlar om den bredare frågan om jämställdhet, säger Amy Loutfi. Förutom diplom, blommor och en handgjord ljusstake som bara finns i ett exemplar, fick Amy Loutfi även ett livstids medlemskap i Yrkeskvinnors klubb. Hon kommer också att bjudas in till klubben i vår för att hålla en föreläsning.

Dagmar Zitkova E-mail:dagmar.zitkova@vtf.se
Publicerad 2018-12-10 10:16:53

Tylko podstawowe informacje o Automation Magazine