Idag pratas det mer automation än någonsin och diskussionerna når långt utanför teknikernas värld. Politiker, företagsledare och ekonomer använder begrepp som Industri 4.0, industrins digitalisering, smart industri och industrial internet of things. Förändringarna berör också allt fler utanför industrin. Idag har vi avancerade automationssystem för både infrastrukturanläggningar och fastighetsstyrning.

Alla är överens om att den nya tekniken kommer att förändra industrin i grunden, ja till och med vårt samhälle. Men vad innebär det i praktiken och hur går det till? Det kan ni läsa om i tidningen Automation. I mer än 40 år har vi skrivit om den senaste industritekniken, hur den används och vilka konkreta möjligheter den skapar.

Under alla dessa år har teknikutvecklingen varit närmast explosionsartad och nu går den fortare än någonsin. I industrin, liksom på många andra håll, kan vi se hur arbetssätten förändras med hjälp av smarta mobiler, läsplattor, internetuppkopplade system som kan kommunicera självständigt och gamification, det vill säga hur man använder teknik från dataspel för att göra arbetet effektivare. Men vi kan också se risker som det nya uppkopplade arbetssättet för med sig. IT-säkerheten blir en allt viktigare fråga när hackare, virus och överbelastningsattacker riktas både mot industri och infrastruktur.

Det är med andra ord många som har skäl att följa den senaste utvecklingen. Eftersom Automation är den enda tidningen i Sverige som specialiserat sig på nyheter och trender inom automationsteknik och produktion är tidningen Automation det absolut bästa sättet att hänga med i denna viktiga utveckling.

 

Dagmar Zitkova

Chefredaktör

dagmar.zitkova@vtf.se

 

 

 

 

Följ oss på linkedin

Följ oss på facebook