L

Satsar mer på den nordiska marknaden

Yaskawa fokuserar på marknaden i Norden och breddar sitt utbud till att omfatta även automationsprodukter och integrerade lösningar.
Foto: Yaskawa

Yaskawa har sedan gammalt en ganska omfattande verksamhet i Sverige, men detta har hittills varit begränsat till robotar. Företaget hette förr Motoman.
Motoman grundades redan på 70-talet i Torsås. Idag ägs det helt av japanska Yaskawa Electric Corporation, börsnoterat i Tokyo. Förutom industrirobotar tillverkar Yaskawa även el- och servomotorer. 

Yaskawa Nordic har ca 160 anställda och kontor i Torsås, Kalmar och Jönköping. Robotverksamheten i Sverige är koncentrerad framförallt till Kalmar.
Att man har varit mest känd för just robotar är kanske inte så konstigt med tanke på att det finns över 360 000 Motoman-robotar installerade över hela världen.
Men nu tänker alltså Yaskawa börja sälja även annan automationsutrustning. Därför har de bildat en ny division som heter Yaskawa Nordic dmc – där dmc står för Drive Motion Control.
Det sortiment som tillkommer är i första hand drivsystem för elmotorer och styrsystem för rörelsestyrning, servosystem samt mer vanliga styrsystem.Yaskawa Nordic har nyligen anställt Gert-Inge Nilsson som ansvarig för det nya verksamhetsområdet med automationsprodukter i Norden, (DMC).
Detta är saker som faktiskt har sålts i Sverige även tidigare, men då med etiketten Omron. Den försäljningen kommer i och för sig att fortsätta, men framförallt ska man nu jobba på att även det övriga automationssortimentet ska bli mera känt under det egna namnet, Yaskawa. Det är i Jönköping som den nya verksamheten kommer att ha sitt högkvarter. Till att börja med kommer man att ha 4 till 5 anställda på den nya divisionen. Själv kommer Gert-Inge att bo kvar i Malmö.
– Min bas blir Yaskawas nya kontor i Jönköping som ligger strategiskt bra till för många av våra kunder, säger  Gert-Inge Nilsson. Här kommer det att finnas support- och applikationsingenjörer samt tekniska säljare som kommer att stödja och underlätta arbetet för våra kunder och partners, säger Gert-Inge Nilsson.

Dagmar Zitkova Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Publicerad fredag, 27 oktober 2017 11:18

Sök i nyheter