L

Datorexperten i grå hatt – både polis och skurk

Gråhattarna arbetar i gränslandet mellan laglig och kriminell datorverksamhet
Bild: Camilla Laghammar

Under våren utspelades ett ordkrig mellan amerikanska myndigheter och den multinationella datorjätten Apple. I det uppmärksammade fallet beordrades Apple av den amerikanska federala utredningsbyrån FBI att utveckla en så kallad bakdörr för att låsa upp en I-Phone som tillhörde Rizwan Farook, den avlidna förövaren av terrordådet i San Bernardino i Kalifornien i december förra året.
Apple vägrade dock att hjälpa fbi, då det skulle innebära att Apple var tvunget att kringgå säkerhetsåtgärderna i sin egen produkt för att låsa upp mobilen. Flera andra IT- och datorleverantörer slöt upp på Apples sida och hävdade att om regeringar skulle kunna beordra leverantörer att kringgå sina säkerhetssystem, så skulle det innebära allvarliga kränkningar av den personliga integriteten för övriga användare världen runt.


För att tvinga Apple att samarbeta, stämde fbi företaget inför domstol. Fallet kom dock aldrig så långt. Precis innan rättegången skulle börja, gick FBI ut med information att man lyckats bryta sig in i den låsta mobilen med hjälp av en hemlig tredje part. Sedan dess har spekulationer florerat om vem denna tredje part kan ha varit. Flera insatta analytiker menar att det rör sig om så kallade gråhattar.

Läs hela artikeln: Ladda ner den som PDF

Dag Toijer Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Publicerad onsdag, 09 augusti 2017 09:18

Sök i nyheter