L

 

SMC lanserar en ny app som hjälper företagen att hålla koll på energikostnader förknippade med tryckluftanvändningen.
– Tryckluften är ett bra ekonomiskt alternativ men används ofta utan tanke på att även tryckluft kostar, säger Magnus Olsson, SMC:s konceptchef för området Energy Saving.
Därför har smc tagit fram den så kallade Energy Saving Appen. Med hjälp av den kan användarna ta reda på vad tryckluften kostar, hur mycket energi som de kan spara och hur. Ett tips kan till exempel vara att inte köra på fullt system om det inte behövs. Det är förvånansvärt vanligt att man kör på med samma tryck som man har tillgång till utan att reflektera över detta.
Exempel på andra områden som är bra att börja med att analysera är blåsapplikationer, cylindrar, vakuum, läckage och optimering av tryck.
– Erfarenheten visar att det finns möjligheter att spara upp till 50 procent av tryckluftsförbrukningen. Runt 10-20 procent av industrins elenergiförbrukning används just för att skapa komprimerad luft, säger Magnus Olsson.
– Det finns mycket att göra. Energieffektivisering ger flera fördelar som ökad produktivitet, färre oplanerade produktionsstopp och en förbättrad arbetsmiljö.