L
Fredrik Löfgren, Unga Forskare-stipendiat 2017, forskar på området humanoida robotar.

Fredrik Löfgren är en uppskattad forskare som nyligen belönades med två stipendier.
Han fick ett av årets Anders Wall-stipendier för naturvetenskaplig forskning på 150 tusen kronor. Han belönades även när ABB delade ut årets två stipendier till unga forskare i samband med utställningen Unga Forskare i Stockholm.
Tillsammans med Aletta Csapo, student inom naturvetenskap vid universitetet i Cambridge, får de nu möjlighet att ta sin egen forskning vidare. Under åtta veckor i sommar får de tillgång till stöd och resurser för att forska inom områdena Smart Robotic och Smart Energy hos ABB.


Fredrik Löfgren, född 1992, är från Gagnef, men bor nu i Linköping. Robotar har upptagit en stor del av hans tillvaro ända sedan han började med att programmera lego som sjuåring, har han berättat. Idag är han förbundskapten för svenska landslaget i robotfotboll och har även vunnit vm i matlagning för robotar. Fredrik Löfgren studerar till civilingenjör inom teknisk fysik och elektronik vid Linköpings universitet och forskar samtidigt om humanoida robotar på det laboratorium som han har hjälpt till att bygga upp vid universitetet. Fredrik Löfgren har startat ett eget företag för teknikutveckling och föreläser ofta om robotisering för skolor och företag. Dessutom har han skrivit en bok om hur arbetsmarknaden påverkas av att robotar tar över allt fler av våra arbetsuppgifter.