L
Företaget Nub 3D:s sensorer registrerar och jämför snabbt detaljerade geometri- och ytdata med digitala cad-modeller.

ABB har köpt det spanska start-up företaget Nub 3D, verksamt inom området digitala lösningar, 3D-inspektioner och kvalitetskontroll. Nub 3D är ett privatägt företag med huvudkontor i Barcelona. Företaget tillhandahåller 3D-tekniker med skanningssensorer med vitt ljus och digital skanning för att optimera inspektioner och kvalitetssäkring vid tillverkningen.
Priset är hemligt
Förertagen avslöjar inte köpesumman.
För abb innebär förvärvet att de kan utöka sin portfölj inom området ABB Ability vilket omfattar lösningar som kopplar samman kunder med det industriella Internet of Things.


 ABB Ability är molnbaserat och omfattar en mängd  uppkopplade enheter som genererar digitalt beslutsunderlag.
”Genom att kombinera Nub 3D:s kompetens inom 3D och metrologi med ABB:s varumärke, globala räckvidd, kunderbjudande och kund-support kommer nu abb att kunna skapa automatiserade nyckelfärdiga inspektions- och kvalitetskontrollsystem för tillverkare av originaldelar inom bilindustrin, flygindustrin och andra sektorer som metall och plast,” skriver abb i samband med att affären blivit offentlig.
Teknologin är lämplig  inom flexibel tillverkning och gör det möjligt att öka automatiseringsnivån. Med hjälp av avancerade dataanalyser kan företag optimera produktionsprocesser. Nub 3D kommer att ingå i abb Robotics and Motion och i det nya globala centret för 3D-metrologi.
– Med förvärvet tar vi ytterligare ett steg mot framtidens fabrik, säger Sami Atiya, chef för ABB:s division Robotics and Motion.
abb och Nub 3D har redan lanserat två helt robotiserade toppmoderna automatiska kvalitetsinspektionslösningar för offline- och inline-inspektioner som marknadsförs under namnen Flexinspect och Inspectpack.