L
Valsverket på SSAB I Oxelösund.

Under det ordinarie underhållsstoppet i december på SSAB Special Steels anläggning i Oxelösund bytte abb bland annat styrsystem för kraftförsörjningen till valsverket, rapporterar SSAB.
Ett haveri
Vid den planerade återstarten havererade en transformator. Efter reparation, under återupptagen uppstart av valsverkets drivsystem, havererade återigen en av totalt sex likadana transformatorer. abb renoverar nu denna transformator och gör en förnyad felsökning av styrsystemen. Detta arbete beräknas ta cirka tre veckor.


– Det förlängda stoppet innebär en ytterligare påverkan på leveranserna till våra kunder, vilket är mycket beklagligt. Vi fortsätter att utnyttja koncernens produktionsflexibilitet och omfördelar volymer till övriga produktionsorter, där så är möjligt, säger Special Steels divisionschef Per-Olof Stark.
Produktionsbortfallet
Produktions- och leveransbortfallet bedöms totalt uppgå till cirka 70 000 ton på nettobasis, vilket påverkar fjärde kvartalet 2016 och första kvartalet 2017, varav merparten påverkar första kvartalet.
– Arbetet med att hitta en lösning tillsammans med ssab har högsta prioritet, säger Johan Söderström, VD för ABB Sverige.  abb har mobiliserat all expertis och alla resurser som krävs för att hitta en tillförlitlig lösning så snabbt som möjligt”.
Återstart i Oxelösund senareläggs till början av februari.