L
De första Motomanrobotarna som tillverkas i Europa kommer ut på marknaden år 2018.

Tillväxten för robotar på den globala marknaden gör att Yaskawa har beslutat att utöka sin produktionskapacitet. Utöver de befintliga produktionsanläggningarna i Japan och Kina, öppnar de inom kort en ny robotfabrik i Europa, rapporterar Yaskawa.
Efter en utredning av olika europeiska lokaliseringsalternativ valde Yaskawa Slovenien som tillverkningsland. Än så länge vill Yaskawa inte avslöja var exakt produktionsanläggningen kommer att ligga, men uppger att förhandlingarna om den specifika platsen är långt framskridna och kommer att avslutas inom kort.


Planerna är att Yaskawa Europe startar produktionen i slutet av 2018 och det är då som de första i Europa tillverkade robotarna ska komma ut på marknaden.
Nära till kunderna
– Den här investeringen kommer att öka närheten till våra kunder i regionen, säger Bruno Schnekenburger, divisionschef vid Robotics Europe på Yaskawa.
– Vårt mål är att förkorta leveranskedjor och leveranstider för att snabbare reagera på den regionala marknadens behov och krav.
– Yaskawa har kontinuerligt utökat sin närvaro i Europa under de senaste åren, säger Manfred Stern, vd för Yaskawa Europe och corporate vicepresident vid Yaskawa Electric.
Förutom redan befintliga europeiska produktionsanläggningar för servomotorer, frekvensomriktare, regulatorer och vindkraftverk utökar  och kompletterar den nya fabriken vår lokala produktionskapacitet för robotar.
Automationssystem
Yaskawa Nordic levererar robotiserade automationslösningar på marknaden i hela Norden. Företaget grundades på 70-talet i Torsås och är idag en del av koncernen Yaskawa Electric Corporation med ett komplett sortiment: från  industrirobotar, el- och servomotorer till styrsystem.
Yaskawa har  ca 350 000 Motomanrobotar installerade över hela världen. Robotlösningarna används i ett flertal branscher, främst inom bågsvetsning, montering, lackering, dispensering, skärning, materialhantering, paketering, palletering, gradning, polering och punktsvetsning.