L
Automatiserad cell med en svarv och en robot som är sammankopplade med en mätmaskin från Hexagon. Några av de inblandade i pojektet : Marcus Gåre, Johan Bäckström, Jan Engström och Benny Petersen.

GKN Driveline och Hexagon Manufacturing utvecklar nytt synsätt på mätning. På fabriken i Köping har företaget gkn Driveline tillsammans med sin leverantör Hexagon Manufacturing Intelligence utvecklat ett nytt synsätt för metrologi och tillverkning, skriver Hexagon Manufacturing Intelligence i ett meddelande.
– Vi har helt bytt inriktning på mätning, säger Jan Engström, produktionsingenjör som ansvarar för 34 bearbetningsmaskiner på GKN Drivelines fabrik i Köping.


Tidigare fasta fixturer
– Vi har tidigare använt fasta fixturer för att kontrollmäta våra produkter. Nackdelen var att vi för varje ny detalj behövde köpa in matchande fixturer. I och med att vi fick in beställningar på flera nya produkter så behövde vi en mer flexibel lösning, säger Jan Engström. Jag började diskutera möjliga idéer med Hexagon.
Mätmaskin
Lösningen blev en automationslösning där en mätmaskin integrerades i produktionslinan. Mätmaskinen är framtagen för att klara en fabriksmiljö samtidigt som den behåller noggrannheten och hastigheten som en effektiv produktion kräver.
– Det handlar om långtidsplanering, säger Jan Engström. Jämfört med fixturerna så är mätmaskinen ett mycket flexibelt alternativ. Den kan mäta allt vi lägger på mätbordet. Nu kommer vi igång med alla nya produkter direkt. Detta frigör tid i vårt mätrum. Mätmaskinen kan hantera extrakontroller som inte fixturerna klarade av.
Automationscell
Maskinen är placerad som en del i en automatiserad cell, där den är sammankopplad med en svarv och en robot. Alla detaljer kontrollmäts, och data skickas kontinuerligt från mätmaskinen till svarven, som
för varje mätning kompenserar inom toleransen mot nominellt värde.
Till exempel slits verktygen i svarven ner succesivt under svarvning. Mätmaskinen känner av detta och ser till att detaljerna inte bara hålls inom tolerans, utan också hela tiden strävar efter toleransmitt.
– Vi har nya projekt på gång. De kommer att kräva nya mätfixturer men då kontrar vi med att ställa dit  en mätmaskin istället för att lösa framtida problem, säger Jan Engström.