L
– Priset visar att många i industrin tar frågor om  virus, hackerattacker och  cybersäkerhet på allvar.

Teknik som fortsätter ta industrin med storm, ny teknik som är på väg in i industrin med god fart, teknik som det pratas mycket om, men det verkar vara mer snack än verkstad. Och som avslutning en glädjande överraskning. Så kan man sammanfatta årets automationsmässor.
Två stora automationsmässor har vi numera: Elmia Automation och Scanautomatic–Processteknik. Båda fick besökssiffror över 10 000, vilket betyder att mer än 20 000 besökare kom till årets två mässor. Det har inte hänt ofta på senare år att så många besökt de stora automationsmässorna. Lägg till det att slimmade organisationer och reserestriktioner medför att färre får åka än på den tiden siffrorna var riktigt höga. Det borgar för att de som besöker mässorna är i högsta grad målmedvetna.Att även företagen tror på mässorna som mötesplats kunde man se på att utställarna satsat rejält på sina montrar i år också. Därmed är mässorna en bra plats att avlyssna årets automationssnackisar.
Att mobiler, läsplattor och appar slagit igenom i industrin behöver man i och för sig inte åka till en mässa för att inse. I var och varannan fabrik går personalen omkring med mobiler eller läsplattor. Men på mässorna kan man se att mobiltekniken i industrins tjänst fortsätter att utvecklas. Det senaste är NFC, near field communication, en trådlös förbindelse för extremt korta avstånd. I princip måste man lägga mobilen på objektet som man vill ha kontakt med. På mässorna kunde man se att nfc inte bara går att använda för att betala i affären utan också för kontakt med ventillägesställare eller tidreläer. Det visar återigen hur mycket nytta industrin har av rätt använd konsumentteknik.En teknik som är på väg in är samarbetsrobotarna, robotar som är så säkra att de får samarbeta med människor utan stängsel emellan. Såpass många företag kan nu visa upp dem på mässor att genombrottet lär komma ganska snart.
Molnet pratas det också mycket om. Frågan är dock ifall det verkligen händer lika mycket. Nog ser man tillämpningar när det gäller att överföra data mellan olika platser. När, eller ens om, vi får se styrsystem som ligger i molnet, som det faktiskt pratas om, är mera tveksamt.
Den mest överraskande på årets mässor var ändå besökarnas pris på Scanautomatic–Processteknik. Scanautomaticpriset delas ut i två versioner, där besökarna får rösta fram det ena priset. Flest röster fick ett system för att öka it-säkerheten i industrianläggningar. Det visar att många i industrin tar frågor om virus, hackerattacker och cybersäkerhet på allvar. Och det är i högsta grad glädjande.