L
Publikens pris gick till Novotek. Thomas Lundqvist tog emot pokalen. Juryns pris gick till XMReality och vid prisutdelningen deltog Fabian Jonsson och Niklas Rengfors. Stellan Rosenquist från ABB (t h) tog emot juryns hedersomnämnande.

Scanautomaticpriset på årets mässa gick till xm Reality och Novotek. Dessutom fick abb ett hedersomnämnande för en elmotor som har möjlighet att leda till stora energibesparingar i industrin.
Två priser delades som vanligt ut på mässan. Den ena pristagaren utses av mässans jury, den andra av besökarna på mässan som får rösta om vilket av de nominerade bidragen som bör få priset.
Ny app
Juryns pris gick till xm Reality och deras app för support på distans. Linköpingsföretaget utvecklade för några år sedan en teknik för kontakt mellan en servicetekniker ute på fältet och en expert som finns någon helt annanstans i världen.

Skillnaden mot andra system är att realtidsbilder från serviceteknikern och experten kan läggas ihop. På så vis kan serviceteknikern se sin egen bild från platsen kombinerad med exempelvis expertens händer som pekar på den detalj i bilden som bör kontrolleras eller visar hur den ska tas loss. På så vis får serviceteknikerna effektiv hjälp med arbeten som de inte själva behärskar.
Problemet med den första versionen var dock att den krävde en stor och avancerad utrustning. Nu har xm Reality skapat en app för serviceteknikern ute på fältet, som gör att denne klarar sig med enbart en smart mobil. Därmed kan tekniken utnyttjas av oerhört många fler än tidigare, vilket juryn ansåg vara värt att belöna.
Skapar säkerhet
Besökarnas pris gick i år till  OP Shield som visades på mässan av Novotek. Det är ett system för att skapa it-säkerhet i industrisystem. Det kan inte bara hindra försök till intrång i datanätet, utan också känna igen otillåten kommunikation inne i nätet och även upptäcka attackförsök genom exempelvis ett USB-minne som ansluts innanför en brandvägg.
Juryn delade också ut ett hedersomnämnande till ABB för företagets elmotor i täthetsklass IP 69 som är tillverkad helt i rostfritt stål.
Motorn som kallas IEC Stainless Steel Motor finns i storlekar upp till 7,5 kW. abb poängterade i första hand motorns användning i livsmedelsindustrin, eftersom den tål att spolas av.
Juryn såg dock en betydligt bredare nytta av motorn än så. Eftersom den är robust och helt tät tål den att sitta även på mycket smutsiga platser ute i en anläggning.
Kan ersätta pneumatik
Det betyder att man kan placera motorn där kraften behövs istället för att använda ett pneumatisk eller hydrauliskt system med en centralt placerad drift. Därmed kan man undvika de energiförluster som detta innebär. Detta ansåg juryn kan medföra stora energibesparingar i alla typer av industrier.