L
– Passa på att prata industriteknik med dem som sitter  på pengarna och affärsplanerna nu när intresset är så stort.”

Det pratas mer automation än någonsin. Diskussionen når långt utanför automationsteknikernas värld, ända till regeringen och andra politiker liksom till ekonomer, företagsledare och inte minst marknadsförare. Ska man vara petig hörs kanske inte ordet automation så ofta, men desto mer andra begrepp som i praktiken betyder just automation: Industri 4.0, Industrial Internet of Things, digitalisering av industrin, smart industri och många fler.
En viktig orsak till det nyväckta intresset är att dagens, och än mer morgondagens, automationsteknik bygger så mycket på sådant som folk känner igen från andra håll, saker som smarta mobiler, surfplattor, dataspel, Internet, inte minst Sakernas Internet, för att inte tala om samhällets allmänna digitalisering. Ett annat skäl är att Tyskland, som värnar mer om sin industri än
Sverige, har haft stor framgång med att marknadsföra begreppet Industri 4.0. Den som jobbar med automation till vardags kan tycka att diskussionen är yrvaken, till och med överdriven. Nu plötsligt vill alla visa att de hänger med. Inför mässorna Scanautomatic–Processteknik har vi på Automation fått in mängder med pressmeddelanden om produkter som visas på mässan. Påfallande många av dessa hänvisar till att de bidrar till att förverkliga Industri 4.0. Många gånger känns det dock rätt tveksamt om apparaterna verkligen har med Industri 4.0 att skaffa. Men oavsett vilket, så är det uppenbarligen något företagen vill associeras med.
Och fel eller rätt, det som händer är jättebra. För första gången på länge får vi ett samtal bland fler än de närmast berörda som handlar om hur produktionstekniken kan ge oss nya funktioner, göra arbetet i fabrikerna roligare och skapa bättre förutsättningar att ha kvar industrin i Sverige.Det här är ett gyllene tillfälle för alla automationstekniker, men också ett ansvar. Inte för att ni ska påpeka alla fel i debatten, utan passa på att prata industriteknik med dem som sitter på pengarna och affärsplanerna nu när intresset är så stort. Berätta att automatisering inte bara betyder vad de flesta tror, att man ersätter människor med maskiner. Förklara att det skapar nya affärsmöjligheter, nya sätt att arbeta och organisera verksamheten både internt och utåt, och inte minst gör det lättare att tilltala ungdomar.
Så alla ni som kan industriautomation, nu har ni bättre möjlighet än på länge att nå ut med ert budskap. Snart har säkert även den här modeflugan ersatts av något annat, så det är nu ni har möjlighet att sätta varaktiga spår i utvecklingen. Missa inte den chansen.