L
Ngali Bongongo, produktionsmontör vid Fords anläggning i Köln i Tyskland får hjälp av en samarbetande robot.

Ford inför automation enligt modellen Industry 4.0 i sin fabrik i tyska Köln.

Ford är en av de första biltillverkarna som satsar på att implementera teknik som gör samarbete mellan människor och robotar vid fabrikernas monteringsband möjlig, rapporterar Ford i en kommuniké. Deras senaste satsning har gjorts vid Fords fabrik i Köln i Tyskland som en del av projektet Industry 4.0.
Fords nya samarbetande robotar, även kallade cobots, används nu för att hjälpa Fords montörer att fästa stötdämpare i Fiesta-modellerna.


– Det är en uppgift som kräver precision, styrka och fingerfärdighet, skriver Ford.
Avancerade sensorer
– Robotarna använder högteknologiska sensorer som direkt känner av om händer och fingrar är i vägen under monteringsprocessen. Robotarna gör montörernas uppgifter lättare, säkrare och snabbare, vilket skapar helt nya produktions- och designmöjligheter för våra nya modeller, säger Karl Anton på Ford Europa.
Tog hjälp av montörer
– Industry 4.0 är framtaget för att beskriva den fjärde industriella revolutionen med fokus på områden så som automatisering, datautbyte och nya tillverkningsteknologier. Över 1 000 montörer intervjuades av Ford för att kunna identifiera de uppgifter som passar bäst för cobotar att utföra.
– Att jobba med tunga, luftstyrda verktyg ovanför mig är ett tufft jobb som kräver styrka, precision och uthållighet. Roboten hjälper mig väldigt mycket i mitt dagliga arbete, säger Ngali Bongongo, produktionsmontör vid Fords anläggning i Köln.
De nya robotarna
De nya robotarna har framställts och utvecklats under två års tid tillsammans med robottillverkaren Kuka och de avancerade sensorerna använder liknande teknologi som maskiner inom exempelvis läkemedels- och elektronikindustrier.
Ford tittar nu på framtida projekt där robotarna kan göra allt från att skaka hand till att koka kaffe.