L
Eva Carlsson är gift med Hasse Carlsson. De äger var sin halva av företaget Ibag Scandinavia. Tillsammans har de specialiserat sig på att reparera spindlar och att bygga ihop spindlar med robotar för att skapa kraftfulla maskiner.

Robot kombinerad med spindel bildar en ändamålsenlig maskin.Den svenska distributören av schweiziska Ibag-spindlar, Ibag Scandinavia, har nyligen levererat ett nytt robotsystem för den norska offshoreindustrin. Systemet är byggt åt Robot Norge, en automations- och robotspecialist verksam på den norska marknaden. Slutkunden är Bredero Shaw.


Kraftfullt frässystem
– Det är ett kraftfullt system som fräser plastisolering på stora stålrör. Rören ska därefter svetsas ihop och läggas ned på havsbotten. De kommer att bilda en ledning från en oljeplattfrom, placerad ute till havs, till land, säger Hasse Carlsson, en av delägarna till Ibag Scandinavia.
– Vi har byggt flera liknande system åt Robot Norge. Av dem är två dubbelsystem och ett är ett singelsystem, säger Hasse Carlsson.
Den här typen av fräsrobotar användas inom offshore inte bara i Norge utan ute i hela världen.
Containerlösning
– Ett av dubbelsystemen är  konstruerat som en containerlösning. Två stora robotar är uppställda mot varandra i en container och jobbar tillsammans med att fräsa på ett och samma ämne. Hasse Carlsson arbetar både med stora och små spindlar.
– De minsta är kanske inte större än en Coca-cola burk.  
Behovsanpassad
Fördelen med en spindelrobotlösning är att man får en maskin som är mycket bättre anpassad till den uppgift som ska utföras.
– Det vanliga är annars att kunderna köper en dyr cnc-maskin. De har visserligen en mycket högre precision än vad en robot kan uppnå, men ofta behöver man den inte. Och då blir det en dyr lösning eftersom långtifrån alla jobb kräver denna precision.
Med hjälp av en spindel monterad på en robot får man en maskin som är flexibel och kraftfull.