L

År 2016 slår virtual reality igenom på riktigt

– vr i utbildning och marknadsföring känns redan som självklart. Nu är det dags för industrin att börja använda VR, säger Elin Sjöström.
Foto: Dagmar Zitkova

Virtual reality är ett fenomen som redan har sett sina glansdagar passerade, anser många. Så är det med många trender, de kommer och går som vågor på havet. Men det är just det som är grejen, rätt som det är så kommer det en ny våg. Nu ser det ut som om virtual reality (VR) har fått ett nytt uppsving. För att uppmärksamma detta kallade forskningsinstitutet Sics i Västerås tillsammans med en av sina samarbetspartners, företaget Bybrick, till en idékonferens. De uppfattar det som om VR är på stark frammarch igen.

– Det är lätt att föreställa sig hur vår upplevelse av exempelvis datorspel och film kommer att ges helt nya fantastiska dimensioner, säger Elin Sjöström, projektledare vid Bybrick med ansvar för VR.
För tre år sedan visade hobbyteknikern Palmer Luckey upp en silvertejpad prototyp av sitt Virtual Reality-headset för några journalister på en datorspelsmässa. I somras betalade Facebook 17 miljarder kronor för hans företag Oculus VR. Gartner tror att 2016 blir året då VR slår igenom på allvar. vr kommer att användas inte bara inom de traditionella områdena som dataspel och underhållning, utan kommer att få en allt större betydelse i kommersiella sammanhang, menar Elin Sjöström.
Att använda vr i marknadsföringen känns redan som självklart. Utbildning med hjälp av olika simuleringsprogram är ett annat givet område, tycker hon. Om man till exempel behöver lära operatörer att köra en farlig process eller en dyr och avancerad maskin, då är det en stor fördel om man kan simulera produktionsmiljön så verklighetstroget som möjligt.
– Men vilka problem ställs industrin inför och vilka utmaningar? Det är frågor som man måste ställa sig  för att hitta möjligheter i de tillämpningar som kan skapas med hjälp av vr.
Bilindustrin exempelvis börjar se fördelarna med att använda vr både inom marknadsföringen och under konstruktions- och tillverkningsstadiet. Lexus och Volvo har utvecklat VR simulatorer där användaren kan uppleva sina nya bilar. Lexus har redan använt sin simulator på mässor under 2015 tillsammans med en Oculus Rift hmd.

Dagmar Zitkova Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Publicerad torsdag, 07 januari 2016 09:10

Sök i nyheter