Boliden fick 2013 års Jämställdhetspris

Foto: Dagmar Zitkova De båda operatörerna i anrikningsverket vid Bolidens gruva Aitik var kvinnor den gången då tidningen Automation var på ett reportagebesök. Foto: Dagmar Zitkova De båda operatörerna i anrikningsverket vid Bolidens gruva Aitik var kvinnor den gången då tidningen Automation var på ett reportagebesök.

 Boliden har tilldelas Industrins Jämställdhetspris 2013. Priset delades ut av näringsminister Annie Lööf under Industridagen i Göteborg i början av oktober.


I juryn ingår både företrädare för arbetsgivar- och arbetstagarförbund inom industrin och deras motivering lyder:
Medvetna satsningar
”Ett företag inom en av våra viktigaste basindustrier har genom medvetna satsningar fått kvinnor att bli bergarbetare och har ett smältverk med en majoritet kvinnor i ledningen. Det här är företaget som befordrar personal under deras föräldraledighet och tidigt tryckte på betydelsen av pappaledighet. Företaget spränger därmed inte bara berg, utan också många fördomar om gruvbranschen.
– Boliden har, i nära samarbete med facken, under många år arbetat målmedvetet med företagskulturen för att skapa säkra jobb, höga miljöprestanda och sunt ledarskap. För att attrahera högsta tänkbara kompetens har vi arbetat för att skapa en kultur där kvinnor och män kan utvecklas och trivas. Vi har långt kvar men priset är ett viktigt erkännande och det sporrar oss att bli ännu bättre, säger Lennart Evrell, Bolidens vd och koncernchef i en kommentar till priset.

 

Dagmar Zitkova E-mail:dagmar.zitkova@vtf.se
Publicerad 2013-11-18 14:38:10