Skriver ut 3D-modeller i färg

Foto: Thaiber Modellerna tillverkas med en upplösning på o,1 mm. Färgerna kan jämföras med en högkvalitativ bläckstråleskrivare. Foto: Thaiber Modellerna tillverkas med en upplösning på o,1 mm. Färgerna kan jämföras med en högkvalitativ bläckstråleskrivare.

3D-skrivare, eller utrustning för additiv tillverkning, är en teknik som håller på att slå igenom i en mängd tillämpningar och material. Mcor Technologies tillverkar 3D-skrivare som använder vanligt, gärna återvunnet, kontorspapper som byggmaterial. Av detta skapas stabila modeller med stor detaljrikedom som inte behöver efterbehandlas. Tillsammans gör detta att modellerna blir billiga att tillverka; enligt Mcor upp till 80 procent billigare än med annan teknik. Den senaste 3d-skrivaren, som kallas Matrix 300+, är dessutom tre gånger snabbare än Mcors tidigare 3D-skrivare.


En miljon färger
3d-modellerna kan tillverkas med ett stort antal färger, över en miljon uppges det. Skrivaren inkluderar färgkartan från icc, International Color Consortium med hög upplösning. Skrivaren som heter Matrix 300+ ger realistiska färger även på undersidor och sidoväggar, uppger Calle Schillander, vd för den svenska representanten Thaiber.
– Färgerna kan jämföras med utskrifterna från en högkvalitativ bläckstråleskrivare, säger han.
För alla yrkesgrupper
Företaget Mcor etablerades 2004 med visionen att göra 3D-utskrifter tillgängliga för alla yrkesgrupper: konstruktörer, formgivare, arkitekter, konstnärer och reklambyråer. 3D-skrivarna kan även användas vid undervisning i skolor och på universitet.
Matrix 300+ kan tillverka modeller i storlekar upp till 255×169×150 mm med en upplösning på 0,1 mm.  Den kan skriva ut modeller från filformaten stl, obj, vrml och Collada.
Vanligt papper
Utgångsmaterialet för modellerna är vanligt a4-papper och ett vattenbaserat lim, vilket gör processen miljövänlig. Det är bra för miljön i stort men också för arbetsmiljön. Maskinen uppges dessutom ha en låg ljudnivå, vilket gör den lättplacerad.
Matrix 300+ mäter 950×700×800 mm och väger 160 kg. Den behöver dessutom ett stativ som väger ungefär lika mycket. Effektförbrukningen är 350 W.
Thaiber, som är den svenska representanten för Mcor, kommer att visa den nya 3D-skrivaren på industrimässorna i Malmö den 25–26 mars. Detta blir första gången som Matrix 300+ visas i Norden.

Dag Toijer E-mail:dag.toijer@vtf.se
Publicerad 2015-03-09 09:16:10