Nu provbakar Polarbröd i nya bageriet i Älvsbyn

Ett drygt år efter branden har Polarbröd byggt klart etapp ett av det nya bageriet i Älvsbyn. Nu tar bolaget nästa stora steg på sin väg tillbaka. I dag börjar medarbetarna som är på plats sedan i oktober att påbörja tester och provbak med den nya utrustningen.

 

 


Idag, ett drygt år efter den förödande branden, kommer den första brödkakan ut ur ugnen i det nya bageriet och man kan nu åter känna doften av nybakat bröd i Älvsbyn.

– Det nya bageriet har en högre grad av teknik och automation än det förra så det är mycket ny utrustning som ska kalibreras och köras in. Nu har vi en gedigen testperiod framför oss. Men vi jobbar på så snabbt vi bara kan och ser fram emot att snart kunna erbjuda fler av våra klassiker på butikshyllorna igen. Originalet är på väg tillbaka, säger Anders E Johansson vd på Polarbröd.

42 medarbetare tillbaka på jobbet
Det nya bageriet byggs i etapper varav etapp ett består av en bagerilinje som processmässigt påminner om den linje som var alldeles ny och skulle invigas dagen efter branden. Den första etappen innebär 37 nya tjänster för bageripersonal plus fem tjänster på tjänstemannasidan.

– Branden innebar att vi tappade tre fjärdedelar av vår produktionskapacitet över en natt, att drygt hälften av våra medarbetare förlorade sina jobb och att hjärtat i vår verksamhet gick upp i rök. Det känns otroligt bra att medarbetarna som ska jobba med den nya bagerilinjen nu är tillbaka på jobbet, säger Anders E Johansson vd på Polarbröd.

Fortsatt högtryck i bageriet i Bredbyn
Parallellt med bygget av etapp ett har Polarbröd inlett arbetet med kommande etapper, samtidigt som man bakar för fullt i bageriet i Bredbyn. Efter branden har företaget satsat 84 miljoner kronor i Bredbyn för att modernisera, bredda sortimentet och öka produktionen kraftigt. Bara någon vecka efter branden kunde produkter som tidigare bakats i Älvsbyn börja bakas i Bredbyn och under året som gått har dessutom flera nya produkter lanserats.


– Att bygga nytt från grunden innebär möjligheter vad gäller bland annat hållbarhet, kvalitet och brandsäkerhet. Vi längtar verkligen efter att snart kunna erbjuda vårt goda bröd från Älvsbyn igen. Under tiden fortsätter våra medarbetare i vårt bageri i Bredbyn att göra ett helt fantastiskt arbete och ser till att vi kan fylla brödhyllorna med flera av våra goda klassiker, säger Anders E Johansson, vd på Polarbröd.

Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2021-11-02 07:33:08