Snart kan verkstaden automatisera även sitt huller om buller

ABBs seende plockrobot ABB ABBs seende plockrobot ABB

Att kunna automatisera plock-och-placering på fabriksgolv med högar med föremål som slumpartat slängts huller om buller, det har länge varit verkstädernas dröm.

Den hoppas ABB Robotics snart kunna förverkliga. Metoderna ska finslipas i det nya testcenter för Random Bin Picking som nyligen invigdes i Jönköping med bland annat det senaste inom 3D-aktiverad visionsteknik. 

Centret är en del i ABB:s bredare målsättning att göra flexibel automation mer tillgänglig hos små och medelstora företag. 

 

 

– Att hanteringen av artiklar som ligger huller om buller sker snabbt och effektivt kommer dramatiskt att förbättra flexibiliteten för artikelplock, säger Andrea Cassoni, chef för affärsenheten ABB Robotics General Industry. Till skillnad från traditionella system leder vår automatiserade Random Bin Picking-lösning till effektiv materialhantering vilket innebär en betydande återbetalning för våra kunder, ofta på mindre än tolv månader.

Det nya centret erbjuder testning och förstudier av Random Bin Picking, förutom traditionell plockning med robot. Med det vill ABB att kunderna enkelt får fram den bästa produktionscellen innan konstruktionen påbörjas.

En ABB-robot som ser föremål i tre dimensioner kan plocka artiklar som ligger huller om buller i icke-standardiserade konfigureringar och på olika ledder. Att känna igen en artikel i vilken ledd den än råkar ligga innebär att det går att lägga dem slumpmässigt i en behållare eller på en pall. Man slipper manuell försortering, något som traditionellt strukturerade plocksystem kräver.

Fullständig plockautomation breddar också vägen för ytterligare automation av andra fabriksprocesser, till exempel användning av autonoma mobila robotar för att hämta artikelpallar till en robotcell. ABBs minsta maskinbetjäningscell tar bara tre kvadratmeters plats, vilket ökar möjligheten till att klämma in den i befintliga produktionslinjer.

Med RobotStudio, ABBs mjukvara för simulering och programmering, kommer processerna att modelleras innan det skapas fysiska celler för sluttestning. ABBs automatiserade Random Bin Picking är resultatet av nära samarbete mellan ABBs Global Solutions Center för maskinbetjäning och dess partnernätverk som specialiserar sig på utveckling och leverans av 3D-visionsteknik.

Läs mer om:
Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2021-09-30 12:21:50