IIoT ökar vinstmarginal för maskintillverkare

– Vi kallar detta system och koncept Product Relation-ship Management (PRM). Ett system som garanterar att maskinerna används mer effektivt och får en längre livslängd. Foto: foto: Connectitude  AB – Vi kallar detta system och koncept Product Relation-ship Management (PRM). Ett system som garanterar att maskinerna används mer effektivt och får en längre livslängd. Foto: foto: Connectitude AB

Industriell internet of things (IIoT) har kraftigt förenklat uppkopplingen av maskiner. Dessutom möjliggör artificiell intelligens (AI) automatiska beställningar av service, reservdelar och förbrukningsmaterial. Systemen vet exakt vilken maskin, modell och version som har vilka behov. Problemet är dock att många maskintillverkare, som är mekaniska i grunden, ger sig på att bygga egna IIoT-lösningar.  – Det svåraste är att göra bra mjukvara. Statistik visar tyvärr att IIoT-projekt fallerar med hiskeliga 76 procent, säger Johan Nilsson, CEO på Connectitude AB.

–Två tredjedelar av en maskins lönsamhet genereras på dess eftermarknad. Det handlar bland annat om service, reservdelar, förbrukningsmaterial och utbildning där det också är viktigt att hålla piraterna stången. De är aktörer som drar fördel av andras innovationer och som låter pris och lönsamhet gå före innovation och hållbarhet. Att tjäna pengar på eftermarknaden är dock inte alla som lyckas med. Enskilda reservdelar har nästan alltid en mycket bra vinstmarginal. Tyvärr äts vinsten ofta upp av manuella och ineffektiva processer där dåliga systemstöd är den största boven. Maskintillverkarna är de som driver sina respektive nischer framåt genom sina innovationer. Samtidigt blir de allt mer konkurrensutsatta på en global marknad av billigare ”pirat”-alternativ. Med en pandemi som också kraftigt reducerat investeringsviljan i nya maskiner är det bara att inse hur viktig eftermarknaden har blivit för maskintillverkarna. Så vad är lösningen? Tillverkarna är alltid de som känner till maskinerna bäst. Lösningen är därför en kundportal som blir som en mötesplats där tillverkarna möter sina slutkunder – fabrikerna. Tack vare IIoT och AI kan tillverkare med hjälp av denna portal leverera en radikalt mer effektiv support, kunna analysera och optimera maskinerna och utbilda kunder i användning av maskinen. Så snabbas också utvecklingen mot en hållbar industri på eftersom den främjar såväl ekonomisk som miljömässig hållbarhet. Såväl kortsiktigt som långsiktigt.
Johan Nilsson

Läs mer om:
Dagmar Zitkova E-mail:dagmar.zitkova@vtf.se
Publicerad 2021-05-25 07:32:19