Yrkestrainee ett nytt utbildningsformat

– Utan möjlighet till självförsörjning under studierna riskerar studieviljan att minska, tycker projektutvecklaren Rasmus Flick. FOTO: JONAS BILBERG – Utan möjlighet till självförsörjning under studierna riskerar studieviljan att minska, tycker projektutvecklaren Rasmus Flick. FOTO: JONAS BILBERG

 Västsvenska handelskammarens Boråsregion och Skaraborgs Vuxenutbildning har startat en ny utbildningsform: Yrkestrainee, en lärlingsutbildning med anställning. Yrkestrainee innebär att en elev som går lärlingsutbildning har möjlighet att bli anställd redan under utbildningen. Syftet är att eleven ska lära sig företagets verksamhet från grunden och bygga ett nätverk för att efter avslutad utbildning bli en del av företaget.


– Det är en insats som arbetsmarknaden har behövt länge, säger Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé.
Även för företaget finns stora fördelar med att knyta en elev till sig, eftersom det blir en nyanställd som är integrerad i verksamheten från dag ett. Utbildningen är på gymnasial nivå och öppnar dessutom upp för ytterligare vidareutbildning.
Ansökningarna till utbildningarna öppnade den 15 mars, och först ut att få Yrkestrainee är Borås och Skövde. Inriktningarna i de två piloterna blir robotsvets och cnc-operatör och formatet ska lanseras nationellt och omfatta flera branscher. Till hösten startar flera nya utbildningar i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla. Kunskapsförbundet Väst, med utbildningsort i Vänersborg, drar i augusti igång en industriutbildning där eleverna får testa både svetsning och cnc innan de väljer den inriktning som passar dem bäst. Uddevalla kommer under våren att starta upp ett helt nytt Lärcentrum och Yrkestrainee kommer att erbjudas inom flera olika programinriktningar.

Läs mer om:
Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2021-05-19 07:04:29