Miljövänlig rengöring med ånga utan kemikalier

På konditorifabriken Delicato används ångtvätten för att göra rent på löpande bandet. Den fastmonterade armen kan tvätta utan att produktionen behöver stoppas. Foto: Tecnovap På konditorifabriken Delicato används ångtvätten för att göra rent på löpande bandet. Den fastmonterade armen kan tvätta utan att produktionen behöver stoppas. Foto: Tecnovap

Den italienska tillverkaren av ångtvättar Tecnovap SRL är specialist på tvättutrustning för professionella användare. Deras ångtvättar använder en het ånga på närmare 180 grader. Det är mycket effektivt och dessutom miljövänligt eftersom kemikalier ofta kan uteslutas. En ångtvätt hanterar fett-, olje- och sockerfläckar och eliminerar bakterier, mögel och virus. För livsmedelsindustrin, kök och restauranger är det viktigt eftersom man inte riskerar att få kemikalier i mat och livsmedel.


De flesta använder Tecnovaps mobila och handhållna högtrycktvättar med olika munsstycken, men Tecnovap har även gjort fasta installationer i fabriksproduktionen. En av dessa finns hos den svenska konditorileverantören Delicatos fabrik i Skärholmen.
– Lösningen som vi har tagit fram för Delicato är en typisk installation som vi har gjort i samarbete med kunden enligt de specifika behov som de har i sin produktion, berättar Joakim Johansson på generalagentföretaget Tecnovap Scandinavia i Järfälla, Stockholm.
– I livsmedelsindustrin behövs en kontinuerlig rengöring av produktionslinjer. En fast bandrengörare med het ånga fungerar perfekt. Tidigare var man tvungen att avbryta produktionen för att kunna göra rent. Med vår applikation kan de rengöra när det behövs under produktionen, utan att göra extra stopp.
Att rengöra transportband i ett bageri är alltid tidskrävande eftersom det tar så lång tid med vanliga metoder.
Anders Jaresjö, företagets produktionschef sökte efter en effektivare metod att rengöra alla transportband, men det var först efter en demonstration när man sett hur snabbt det blev helt rent tack vare ångan, som man bestämde sig för att investera i en bandrengörare från Tecnovap.
Jaresjö poängterar särskilt den stora tidsbesparingen jämfört med tidigare. Då krävdes det ofta 5 personer som med trasor, vatten och kemikalier rengjorde banden. Nu räcker det med att någon startar rengöraren, så sköter den sig själv. Den heta ångan på 180 grader har också fördelen att banden blir desinficerade.
Flera användningsområden för ånga
Ångan har flera användningsområden och en och samma kund kan köpa flera munstycken till sin ångtvätt för att kunna använda dem för flera ändamål. Bo Rappne som driver en handelsträdgård använder sin ångtvätt till rengöring i sitt restaurangkök, och i växthusen. Men ångan kan även användas för att tina upp fryst mark på vintern och till och med för att kunna bli av med ogräs i odlingarna.

Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2021-05-14 12:15:15