Robothunden Spot fortsätter bryta mark på LKAB i Kiruna

Robothunden Spot har utvecklats av det amerikanska robotföretaget Boston Dynamics. Foto: LKAB Robothunden Spot har utvecklats av det amerikanska robotföretaget Boston Dynamics. Foto: LKAB

Robothunden Spot fortsätter att bryta ny mark på LKAB. Ett av många användningsområden är räddningsuppdrag, vid till exempel rökutveckling under jord, rapporterar LKAB.
– Nästa steg är att koppla upp Spot på LKAB:s nätverk. Då kan roboten arbeta på distans, säger Nikolaos Petropoulos, förste forskningsingenjör vid avdelningen för Teknik- och processutveckling på LKAB.


Robothunden är utrustad med AI-teknik och har förmåga att känna igen miljöer, anpassa sig till terrängen och utveckla rörelsemönster utifrån situationer som roboten utsätts för. Den kan genomföra uppdrag på operatörens kommando och ta sig från punkt A till punkt B utan en kartläsare. Den kan navigera genom en utmanande terräng, undvika hinder som fordon och stenblock, och ta ut en kvalificerad kompassriktning.
– Spot skapar sig en egen bild av terrängen och läser av miljön för att göra ett optimalt vägval. Förmågan förbättras hela tiden – ju mer roboten tränas i gruvmiljön, säger Nikolaos Petropoulos. Spot kan ta sig in i svåråtkomliga och begränsade miljöer på egen hand, en fördel vid brand. Den kan bära upp till 14 kilo utrustning, som gasvarnare, första hjälpen-förband, syrgastuber, brandfiltar, värmekamera, m.m. På så kan den på egen hand bistå räddningstjänsten i svåråtkomliga och rökfyllda miljöer. Roboten är enkel att manövrera, det krävs ingen större erfarenhet för att arbeta med Spot. Om man har spelat Tv-spel är det en fördel. Ett ytterligare utvecklingsområde är att använda Spot som en hubb, en slags bärare av teknikutrustning som arbetar frånkopplad från hubben.
– Vi kan installera drönare på roboten som kan flyga in i miljöer utan Spot och sedan dockas fast igen – när uppdraget är slutfört, säger Nikolaos Petropoulos. Spot har en batteritid på 90 minuter och det är just minuterna som är begränsningen för hur långt roboten kan ta sig från operatören. Uppladdningen tar omkring två timmar.
– Vi vet inte begränsningarna ännu och undersöker hela tiden nya möjligheter.

LKAB

Läs mer om:
Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2021-05-07 07:21:42