Högt tempo på underhåll inom industrin

Trots att pandemin har gjort att vi har blivit tvungna att ta paus från det mesta så ligger uppgifterna och väntar på oss. Underhåll, till exempel är inget man bara kan pausa och tro att vi komer undan på något sätt. Underhållsmässan får däremot vänta tills år 2022. Därför har mässans projektledning gått och tagit en pratstund med Mia Ilkko, seniorkonsult på Trivalo och ordförande i Riksorganisationen Svenskt Underhåll. Mest för att se vilka trender som är på gång. Och Mia Ilkko konstaterar att hon i sin verksamet märker en intensiv period i industrin.

– Det händer mycket inom svensk industri. Många tjänstemän sitter hemma och jobbar. Det märks att de får mer tid att förbereda och tänka igenom sina strategier och projekt där man behöver experthjälp, exempelvis inom underhållsområdet. Även om budgetarna drogs åt förra året så satsas det fortfarande på att utveckla industrin. Teknisk utveckling av produktion och underhåll kräver mycket planering och arbete med processer. Man tänker, hur tar vi in nya saker och binder ihop dem med den teknik, personal och arbetssätt som vi har idag. Situationen gör att det är ett bra läge att se över detta nu, konstaterar Mia Ilkko.
– Intresset att ”koppla upp och koppla ihop” är stort, men många har fullt upp med att fixa i ordning och hitta rätt vilket tar längre tid ju osäkrare man är. Jag hoppas på starkare beslut och strategier för tydligare framfart!
– Om ett år är det dags för den stora underhållsmässan Underhåll 2022. Efter året som har gått känns det extra viktigt att mässan kan arrangeras som tänkt så att hela branschen får chans att träffas och kraftsamla. Vi på Svenskt Underhåll kommer att vara laddade och ser många fina utvecklingsmöjligheter, exempelvis genom hybrid-event och digitala diskussioner som ett komplement till att träffas fysiskt på mässgolvet i Göteborg.
– Vi vill öppna upp för nätverkande i fysiska rum igen – låta folk inom branschen hitta nya kontakter för utveckling. Vi hoppas även att vi kan utöka våra möjligheter att digitalt ta till sig information och nätverk, både i underhållsbranschen inom Sverige men även inom Europa med efnms (European Federation of National Maintenance Societies).

Underhållsmässan Underhåll 2022

Läs mer om:
Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2021-04-29 08:56:19