Sydvatten minskar kemikalieanvändningen med nytt system från Bürkert

Marianne Franke, laboratoriechef på Sydvatten och Malte Ritzén, affärsområdesansvarig för segmentet vatten på Bürkert med Bürkerts system oa Lab typ 8905. Foto: Bürkert Marianne Franke, laboratoriechef på Sydvatten och Malte Ritzén, affärsområdesansvarig för segmentet vatten på Bürkert med Bürkerts system oa Lab typ 8905. Foto: Bürkert

Färre kemikalier, mindre underhåll och mindre utrymme när Sydvatten, en av Sveriges största producenter av dricksvatten implementerar Bürkerts system för vattenanalys, rapporterar Bürkert. Sydvatten är först med denna tillämpning och anser att ­resultatet överträffar alla förväntningar. Sydvatten förser en miljon människor med färskt dricksvatten varje dag och varje sekund passerar 3 000 liter dricksvatten genom de två vattenverken Ringsjöverket och Vombverket.


Sydvatten har också en tydlig hållbarhetsprofil, och man jobbar hela tiden aktivt med att minska sitt klimatavtryck. Som en del i detta började Sydvatten för en tid sedan att se sig om efter ett system för vattenanalys som skulle göra att de blev mindre beroende av kemikalier.
– Vi kommer kanske aldrig att kunna bli helt fria från kemikalier, men vårt mål är att göra verksamheten så kemikaliefri det bara går. Våra gamla system kräver att man måste tillsätta kemikalier hela tiden vilket inte känns bra. Kemikalierna är inte bra för miljön, de är otrevliga att hantera och underhållet tar mycket tid. Alla vinner på minskad kemikalieanvändning, säger Marianne Franke, laboratoriechef på Sydvatten.
Lösningen hittade Marianne Franke på en VA-mässa, där hon kom i kontakt med Bürkerts system oa Lab typ 8905. Det är en ny lösning, som bland annat kan mäta pH, klor, redox, turbiditet och konduktivitet.
oa Lab typ 8905 använder minimalt med kemikalier, vilket innebär en betydligt mindre mängd. Det här är framtidens teknik, fast idag.
– Genom vårt system kan vi också koppla upp oss online, vilket dels gör att vår supportavdelning kan hjälpa till på distans, men det innebär också att vi kan hålla koll för att proaktivt hjälpa kunden innan problem uppstår, säger Malte Ritzén, affärsområdesansvarig för segmentet vatten på Bürkert.
Hos Sydvatten mäter Bürkerts system sedan en tid tillbaka pH, fritt klor och turbiditet, och Marianne Franke är imponerad över resultatet.
–Vi har stora krav på våra leverantörer. Eftersom vi har så rent vatten i Sverige måste systemen klara att mäta väldigt låga nivåer av klor, och Bürkerts system klarar det. Man lyckas dessutom göra det med betydligt mindre mängd kemikalier, vilket förstås är fantastiskt ur ett miljöperspektiv, säger hon.
Mindre underhåll
–Det leder också till att vi har ett mindre behov av underhåll. Nu behöver vi inte fylla på med kemikalier hela tiden, vilket gör att vi får loss tid till annat. Utöver tid finns också mycket utrymme att spara. Bürkerts sensorer är förpackade i små kuber som enkelt fästs med bajonettfäste. Med tekniken kan upp till sex sensorer anslutas till en och samma vattenslinga, vilket blir mycket platseffektivt.
–Många kan nog känna igen sig i att man har hela väggar täckta av olika system och sensorer. Vi erbjuder en otroligt enkel installation, och med vår lösning får alla sensorer i stället plats i ett och samma skåp. Sedan kan man hålla koll på resultaten i 7-tumsskärmen där man enkelt anpassar menyerna efter sina egna behov. Med endast ett ögonkast har man full kontroll på alla värden i processen, säger Malte Ritzén.
Service och support
– Eftersom vi förser nästan en miljon människor med dricksvatten varje dag kan vi inte bli stillastående i veckor. Vi ställer höga krav på service och support. Bürkert lever upp till detta. Vi mäter på utgående dricksvatten och är beroende av att våra instrument fungerar.
–För många aktörer är Bürkert en ny spelare på marknaden inom system för vattenanalys. Sydvatten är ett av de första svenska företagen som installerat oa Lab typ 8905 i sin produktion, säger Malte Ritzén.
Familjeföretaget Bürkert är verksamt inom området industriell mätning samt styr- och reglerteknik och finns representerat med säljkontor i 36 länder. Företaget har 5 fabriker och 4 forskningscenter och 5 systemhus runt om i världen och totalt ca 3000 anställda. Bürkert grundades i Tyskland 1946 och från 1968 finns de även i Sverige.

Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2021-04-13 07:07:11