Utbildning ger ny kompetens till industrin

Utbildningar inom Teknikcollege och Yrkeshögskolan ska se till att industrin får tillgång till spetskompetens i framtiden. Foto: Iris YH Utbildningar inom Teknikcollege och Yrkeshögskolan ska se till att industrin får tillgång till spetskompetens i framtiden. Foto: Iris YH

Iris öppnar två nya automationsutbildningar och Industriellt Utvecklingscentrum genom  IUC Dalarna gör en nysatsning på Teknikcollege.
Det som lönar sig bäst under kristider är satsning på gedigen utbildning. Särskilt inom området industriel produktion och automation. Verktygen och tekniska lösningar som används i produktionen blir allt mer avancerade med grön omställning, digitalisering och globalisering. Utbildning är idag ett måste för de unga som vill skaffa sig en framtid inom produktion och tillverkning.
I Dalarna gör man en nystart för Teknikcollege och anställer en ny processledare. Uppdraget går till Ingrid Saksvik. Syftet är att få fler unga att välja utbildningar mot industri och teknik.


Kompetensförsörjning
– En relevant kompetensförsörjning är nödvändig för att industrin i regionen ska kunna verka och utvecklas också i framtiden. Arbetets innehåll behöver utvecklas och utbildningssystemet måste ligga i framkant av den utvecklingen. De som utbildas nu måste motsvara kommande behov, säger Per Hidesten, vd för arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna.
I det här arbetet är Teknikcollege en viktig plattform för att skapa en matchning mellan utbildningssystemet och de kompetensförsörjningsbehov som Sveriges industriföretag har, säger Per Hidesten.
Näringslivet och utbildningssystemet måste samverka så att företagen kan rekrytera rätt medarbete. Genom att skapa attraktiva utbildningar får fler upp ögonen för teknik.
Även yrkeshögskolan Iris gör en satsning och öppnar två nya utbildningar. Båda är Automationsingenjör med inriktning mot processindustri. Båda startar till hösten. Utbildningarna är framtagna i nära samarbete med branschen på de olika studieorterna. Den ena utbildningen erbjuds i Stockholm och den andra erbjuds på flera orter - Sundsvall, Gävle och Malmö.
Nyckeluppgift
– Automation är en nyckel till framtidens industri. Utbildningen vänder sig till problemlösare som vill vara med och skapa framtidens industri. Kanske har den sökande redan en bakgrund inom industrin och vill avancera eller så är den nyfiken på att byta bana till en bransch med mycket stora anställningsbehov, säger Martina Berg, affärsområdeschef Iris YH.

Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2021-03-25 10:07:18