ABB lanserar två nya cobotar

 Foto: ABB Foto: ABB

ABB lanserar två nya cobotar, Gofa och Swifti, rapporterar ABB. De nya cobotarna har högre nyttolaster och hastigheter och kompletterar ABBs tidigare cobotfamilj Yumi och Single Arm Yumi.
De två nya cobotarna är starkare, snabbare och kraftfullare. De vänder sig dessutom till en bredare segment, inte bara tillverkningsindustrin kan dra nytta av dessa robotar. Det är bland annat elektroniktillverkning, sjukvård, konsumentvaror, logistik och livsmedelstillverkning som ABB har tänkt på.
Gofa och Swifti är intuitivt utformade så att kunderna inte behöver förlita sig på egna programmeringsspecialister. Det kommer att underlätta för industrier med en låg nivå av automation i och med att kunderna kan köra cobotarna inom några minuter efter att de har installerats – de är färdiga att börja användas, utan specialistutbildning.


ABB:s nya cobotar är utformade för att kunna hjälpa både nya och befintliga robotanvändare. På det sättet kan man snabba upp automatiseringen inom viktiga områden.
Globala trender
Bland de stora megatrenderna där cobotarna gör nytta finns: skräddarsydda konsumentprodukter, brist på arbetskraft, digitalisering och en osäkerhet som omvandlar företag och driver på automatiseringen inom nya branscher, konstaterar ABB. I denna sortimentutökning fokuserar ABB på segment med hög tillväxt.
Swifti är en snabb och exakt kollaborativ industrirobot för nyttolaster på upp till 4 kg. Den är utformad för att överbrygga gapet mellan samarbetande robotar och industrirobotar. Den erbjuder en mycket hög maximal TCP-hastighet (Tool Center Point) på över fem meter per sekund.
Den nya 6-axlade Gofa CRB (Collaborative Robot) 15 000 är försedd med intelligenta sensorer i alla leder för att underlätta ett nära samarbete med människor. Den har stor räckvidd och hastighet för nyttolaster ligger på upp till 5 kg.

ABB

Läs mer om:
Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2021-03-02 08:17:34