UVD Robots levererar 200 robotar till sjukhus över hela Europa

UVD-robotar ska tas i drift i stor skala för att bekämpa spridningen av covid-19 och minska alla sjukhusrelaterade infektioner, rapporterar Blue Ocean Robotics i en kommuniké. Företaget har valts ut av EU-kommissionen. uvd-robotarna kommer initialt att implementeras i 10 EU-länder och fler följer efter.
– Med EU-medel köper EU-kommissionen 200 desinfektionsrobotar, som kommer att levereras till sjukhus över hela Europa för att rengöra och desinficera sjukhusrum och patientrum. Vi gör allt vi kan för att hjälpa sjukhus och patienter i dessa svåra tider. Och mer kommer att göras i framtiden.


– Vi är mycket glada över att våra UVD-robotar har valts ut av Europeiska kommissionen i kampen mot spridningen av covid-19 på sjukhus över hela Europa. Vi uppskattar att det här är den största ordern hittills för servicerobotar av denna typ, säger Per Juul Nielsen, vd, UVD Robots. Vi var de första som utvecklade, producerade och levererade en robot av denna typ.
Autonom robot
Till skillnad från stationära desinfektionsrobotar tillhandahåller uvd Robots en mobil, autonom robot som integrerar UV-C-ljus för att desinficera virus och bakterier, inte bara på ytor utan också i luften. Denna lösning säkerställer således en omfattande infektionskontroll, samtidigt som infektionsspridningen förhindras.
–Det betyder mycket för oss att bli utvalda av Europeiska kommissionen. Vi fokuserar på att hjälpa till i kampen mot covid-19 och stärker de förebyggande åtgärderna mot infektioner i operationssalar, intensivvårdscentraler, canceravdelningar och andra sjukhus, säger Claus Risager, vd för Blue Ocean Robotics och styrelseordförande för uvd
UVD-robotarna gör det möjligt för sjukhus att minska sjukdomsöverföringen genom att neutralisera 99,99 procent av bakterierna och mikroorganismerna i ett patientrum på bara tio minuter. Roboten är redan i drift i mer än 60 länder världen över. I en studie testades effektiviteten.
Prover på ytor och fixturer i operationsrummen 15-20 minuter efter att de hade desinficerats av en UVD-robot visade att inga mikroorganismer var närvarande efteråt. Efter desinfektion utförd mekaniskt eller manuellt fanns däremot mikroorganismer i 8 fall av 10.

Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2021-02-05 12:38:17