Boliden och Luleå tekniska universitet samverkar

Pär Weihed, prorektor vid Luleå tekniska universitet. Foto: Dagmar Zitkova Pär Weihed, prorektor vid Luleå tekniska universitet. Foto: Dagmar Zitkova

Boliden och Luleå tekniska universitet meddelar i en kommuniké att de har ingått ett långsiktigt strategiskt samarbetsavtal. Avtalet innebär ett samarbete inom kompetensförsörjning, kompetensutveckling, forskning och innovation inom området automation och resursutnyttjande. Parterna har länge samverkat när det gäller att utveckla teknik och stärka kompetensen inom både gruv- och smältverksverksamhet. Universitetet har samtidigt utgjort en viktig rekryteringsbas för Boliden.


– Att attrahera och vidareutveckla kompetenser och tekniker är en viktig del av Bolidens strategi och kräver ett långsiktigt arbete, säger Mikael Staffas, vd och koncernchef, Boliden.
Det nya strategiska samverkansavtalet breddar samarbetet mellan Boliden och oss och ger förutsättningar att fördjupa arbetet med att leda branschutvecklingen inom automation för gruvor och optimerat resursutnyttjande inom smältverk. Några exempel på projekt är processautomation och digitala tvillingar, interaktion människa-maskin vid automatisering samt hållbarhetsstyrning och social acceptans.
– I samband med klimatomställningen efterfrågas allt mer metaller och mineral. Luleå tekniska universitet och Boliden har samtidigt en lång och framgångsrik historia och tillsammans kan vi skapa bättre förutsättningar för en mer hållbar råvaruförsörjning, säger Pär Weihed, professor och prorektor, Luleå tekniska universitet i en kommentar till samarbetet.

Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2021-01-07 12:32:52