Eaton har levererat sitt miljonte ställverk, fritt från växthusgasen SF6

Det svenska teknikföretaget Goodtech Projects & Services AB har valt Eatons modulära svs/08 mv-mellanspänningsställverk för den nya Citybanan i Stockholm.  Det svenska teknikföretaget Goodtech Projects & Services AB har valt Eatons modulära svs/08 mv-mellanspänningsställverk för den nya Citybanan i Stockholm.

Kraftförsörjningsföretaget Eaton har levererat sitt miljonte ställverk helt fritt från svavelhexafluorid (SF6), en av världens mest aggressiva växthusgaser. Milstolpen visar att det finns fungerande alternativ för elbranschen, rapporterar Eaton. – Det här är en historisk milstolpe för Eaton, både som bolag och i vårt engagemang att få bort SF6. Vi visar elbranschen och beslutsfattarna att det inte finns några hinder för ett grönt teknikskifte. Våra SF6-fria ställverk har en lägre totalkostnad än många SF6-lösningar och vi levererar till tusentals anläggningar världen över. Att ställa om handlar bara om ren vilja, säger Fredrik Regnell, Sverigechef Eaton Electric.
– Miljongränsen av levererade enheter passeras samma år som Eaton 60-års jubilerar med ställverken.


2014 förbjöd eu användningen av den extremt potenta växthusgasen SF6 i många produkter. Bland annat i tennisbollar, sportskor, bildäck och flerglasfönster. Men SF6, som enligt Naturvårdsverket kan stanna kvar i atmosfären upptill 3 200 år och är cirka
23 500 gånger farligare än koldioxid, förblev tillåten som isolations- och brytmedium i till exempel ställverk, transformatorer och strömbrytare för hög- och mellanspänning, skriver Eaton i sin kommuniké.
Nu ska SF6-förbud i ställverk prövas på nytt. Senast den 31 december 2022 ska kommissionen ha lämnat en rapport om behovet och effekterna av skärpta föreskrifter. En översyn av användningen av SF6 i nya ställverk och i nya små delade strömbrytare har redan blivit klar, men ännu finns inget lagförslag om ett utökat SF6-förbud.

Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2020-11-12 09:01:05