Vinnarna av ITF:s Automationspriser utsedda

Foto: Dagmar Zitkova Prisutdelningen på Friends Arena i Stockholm. Jerker Delsing, ordförande i itf, sponsorerna Joakim Askviken, abb och Peter Lillieström, Siemens. Pristagarna Johan Thörn och Peder Hägglund samt Magnus Persson, från sponsorn Rejlers. Foto: Dagmar Zitkova Prisutdelningen på Friends Arena i Stockholm. Jerker Delsing, ordförande i itf, sponsorerna Joakim Askviken, abb och Peter Lillieström, Siemens. Pristagarna Johan Thörn och Peder Hägglund samt Magnus Persson, från sponsorn Rejlers.

Instrumenttekniska föreningen, ITF har delat ut sina Automationspriser.  Stora automationspriset för 2014 som i år är på 65 ooo kronor gick till Peder Hägglund. Han har belönats för sitt arbete på Iggesunds Bruk. Så här skriver juryn i motiveringen:
"Peder Hägglund har engagerat verkat för att lyfta automationsfrågorna ute i fabriken i nära samverkan med ledning, drift och underhåll. Genom breda insatser såväl tekniskt som organisatoriskt har fabrikens konkurrenskraft stärkts. Peder har under många år visat ett stort engagemang, vi vill gärna kalla det patos, genom att effektivt tillämpa mät- och styrteknik ute i processerna."


Skapa värde
– När de ringde från itf och berättade att jag har fått priset så tog det ett tag innan jag förstod det, berättar en rörd Peder Hägglund.
– Det är underbart att jag har belönats för något som jag tycker är fantastiskt roligt att jobba med. Teknikutvecklingen har under mina 20 år i branschen varit enorm och jag har kunnat samarbeta med underbara människor hela tiden. Jag har sett det som en stor utmaning att få tekniken göra nytta. Att få in den i företagets värdeskapande processer för att tjäna pengar.  
Föredöme
ITF:s Lilla Automationspris på 15 000 kronor tilldelades Johan Thörn, som är elev på Yrkeshögskoleutbildningen till automationsingenjör vid Etec i Oskarshamn. I motiveringen beskrivs han som ett föredöme för andra ungdomar som vill utbilda sig inom automationsområdet. Där står också att han ”med målmedveten inställning och ett stort intresse angripit automationsteknikens alla svårigheter”.
Det innebär till exempel att han inte nöjer sig med att använda sina skolkunskaper, utan också använder sitt eget nätverk när han ska lösa svåra automationsuppgifter om det behövs.
– Jag blev intresserad av teknik redan som barn och lärde mig mycket om den av min morbror som jag fick följa med till hans arbete på Energiverket i Oskarshamn.
Johan Thörn går sista terminen på yh. Han har valt processautomation som han tycker är roligare än automatiseringen i tillverkningsindustrin.
Brett område
–Det är intressantare eftersom det är bredare. Det är så mycket som bidrar till att saker beter sig som de gör: givare, styrsystem och ställdon. Många är bra på delar av detta men ska det bli bra måste man ha koll på hela kedjan vilket är spännande.
De båda prissummorna är högre i år. Det beror på att tre företag plus organisationen Process-it Innovation är med och sponsrar priset utöver de pengar som itf står för.
Redan förra året bidrog abb till prissumman och det gör de även i år. Rejlers,   Siemens och Process-it Innovations har tillkommit som sponsorer i år.
Dag Toijer
Dagmar Zitkova

Dagmar Zitkova E-mail:dagmar.zitkova@vtf.se
Publicerad 2014-02-14 09:47:36