Museerna har stängt under coronakrisen

Allt har ställts på sin spets på grund av  coronakrisen. ”Vi har stängt tills vidare”, skrev Tekniska museet på sin hemsida. Från och med måndag 23 mars 2020 stänger  Tekniska museet tillfälligt den publika verksamheten med anledning av den eskalerande coronaepidemin. Besökarna välkomnas till museet först till den nya utställningen  Hyper Human som öppnar när situationen lugnat ner sig. Bild: Tekniska Museet Allt har ställts på sin spets på grund av coronakrisen. ”Vi har stängt tills vidare”, skrev Tekniska museet på sin hemsida. Från och med måndag 23 mars 2020 stänger Tekniska museet tillfälligt den publika verksamheten med anledning av den eskalerande coronaepidemin. Besökarna välkomnas till museet först till den nya utställningen Hyper Human som öppnar när situationen lugnat ner sig. Bild: Tekniska Museet

Istället för fysiska aktiviteter lockades museets besökare till digitala visningar. Vi har stängt tills vidare, meddelade Tekniska Museet. Från och med måndag 23 mars 2020 stängde Tekniska museet tillfälligt den publika verksamheten med anledning av läget kring coronaepidemin. – Vi ser fram emot att välkomna besökare till nya utställningen Hyper Human när vi öppnar igen. Istället för att komma till museet, uppmanades besökarna att hålla utkik efter digitala visningar på sajten och i museets digitala kanaler, guidade visningar och olika livesändningar.


Experimentera hemma
Museet kom med förslag på enkla experiment som barnen kunde testa hemma. Arbetsbeskrivningen visades med filmer och det fanns steg-för-steg-anvisningar att ladda ned. Med hjälp av en eltandborste kunde man exempelvis göra en enkel ritrobot.
Museibesök på distans är annars inget ovanligt längre. De flesta museer har stora samlingar, men stora delar av samlingarna har sällan eller till och med aldrig visats upp. Projektet Kultur it har därför med finansiering av Norskt kulturråd utvecklat ett Digitalt Museum som finns i både Norge och Sverige. De flesta museiobjekt med tillhörande information publiceras virtuellt på Digitalt Museum. De är hämtade från samlingsförvaltningssystemet Primus. Vilka objekt som ska publiceras på webben bestämmer dock varje enskilt museum självt. De ansvarar också för att webbpubliceringen följer lagar för upphovsrätt och personuppgiftslag.


Museum 2020
Ett annat projekt som jobbar med museibesök på distans via nätet är projektet Museum 2020 som drivs av Institutionen för tillämpad informationsteknologi vid Göteborgs universitet.
– Syftet med projektet är att utforska hur publika kunskapsinstitutioner kan fortsätta att vara kunskapsnoder i en tid när media har blivit digitaliserade och tillgängliga oavsett rum och plats, skriver doktoranden Karin Ekman. Projektgruppen i Museum 2020 består av forskare från avdelningen för interaktionsdesign vid Chalmers och avdelningen för lärande, kommunikation och IT.
Inom ramen för temat Det virtuella museet utforskar gruppen nya vägar för interaktion, både fysiskt och virtuellt, före- under och efter ett besök på museet. För tillfället finns två doktorander kopplade till projektet, Josef Wideström och Karin Ekman.

Dagmar Zitkova E-mail:dagmar.zitkova@vtf.se
Publicerad 2020-04-22 16:05:57