Årets Automationspriser utdelade

Rickard Lycke, ordförande för ITF Automation, delade ut årets Automationspriser till  Anders Åström och Dennis Furberg från automationsutbildningen vid Strömbackaskolan i Piteå. Tillsammans på scenen fanns prisets guldsponsorer. Rickard Lycke, ordförande för ITF Automation, delade ut årets Automationspriser till Anders Åström och Dennis Furberg från automationsutbildningen vid Strömbackaskolan i Piteå. Tillsammans på scenen fanns prisets guldsponsorer.

Årets Automationspriser har delats ut under Automationsdagarna i Göteborg. För år 2020 belönade ITF Automation två förtjänstfulla utbildare och två duktiga elever. Anders Åström och Dennis Furberg från automationsutbildningen vid Strömbackaskolan i Piteå får priset för sina förtjänstfulla utbildningsinsatser. Extra satsningar krävs för att säkra svensk industris konkurrenskraft. I dag är det extra viktigt att utbilda anställningsbara, problemlösande instrumenttekniker och operatörer vilket borde noga understrykas. För att skapa bättre förutsättningar för automationsutbildningen i Piteå driver Anders Åström och Dennis Furberg ett större projekt som bland annat innebär nya lokaler samt ny, modern, utrustning. Med denna satsning kommer Strömbackaskolan fortsatt kunna förse industrin med konkurrenskraftiga automations- och instrumenttekniker.

Anders Åström. Anders har under nästan 30 år, på bland annat ÅF och Fischer & Porter, samlat på sig en lång och gedigen erfarenhet inom industriell automation och mätteknik. Genom att kombinera denna kunskap med ny teknik, ständigt nya idéer och ett problem- och projektbaserat lärande lyckas han entusiasmera och engagera sina elever så att de tar del av och tillgodogör sig en förstklassig utbildning inom industriell automation och mätteknik.

Dennis Furberg. Dennis har genom sitt genuina allmänna teknikintresse samt gedigna kunskap inom datorkommunikation och programmering bidragit till att förbättra utbildningen inom automation och mätteknik på El- och energiprogrammet i Piteå. Hans entusiasm för allt tekniskt smittar av sig på eleverna och får dem att ständigt söka nya utmaningar, hitta nya intressen samt se nya lösningar på både gamla och nya problem.

Automationspriset för studieinsatser. Elias Gustavsson, elev på El och Energiprogrammet inriktning Automation, Strömbackaskolan Piteå och Henrik Backlund, elev på El och Energiprogrammet inriktning Automation, Strömbackaskolan Piteå har båda belönats med automationspriser för sina studieinsatser. 

Juryns motivering: Elias Gustavsson Från att ha samlat på sig en stor andel sena ankomster och missade skoldagar har Elias Gustavsson på ett föredömligt sätt styrt om sitt beteende och under de senaste 6 månaderna skött tidspassningen minutiöst. Företaget han gjorde APL på under hösten (Reglerteknik i Norr) hade bara bra saker att säga om hans prestation på arbetsplatsen och ett av uttrycken som yttrades var ”Bästa APL-eleven vi haft!” Elias visade väldigt stort engagemang under hela APL-perioden och infann sig på arbetsplatsen även på lovdagar. Elias är dessutom en bra kompis och positiv drivkraft för övriga elever i klassen. Elias visar även i sitt gymnasiearbete prov på sin nya arbetsmoral där han med stor flitighet bygger en modell av en hiss som senare skall användas i undervisningen.

Henrik Backlund har tidigare gått inriktningen Elteknik med fokus på Larm men då han bytte skola på grund av en värvning till Piteås J20 lag i hockey hamnade han på automationsinriktningen istället. Eftersom Henrik inte fått möjlighet att läsa mät och styrteknik på sin förra skola var han nu tvungen att läsa in den och en kurs i entreprenörskap parallellt med övriga utbildningen. Detta har han klarat med bravur och är enligt mig en av de bästa eleverna i klassen och har gjort stora framsteg i alla kurser trots underläget med att läsa parallella kurser och mycket fysisk och psykisk ansträngning med att spela hockey på proffsnivå. Henrik är dessutom en mycket sympatisk person som vill alla runt omkring sig väl och gärna guidar andra som har det svårt.

Automationspriser tilldelas personer som genom framstående insatser verkat för att popularisera området industriell automation, bidragit till att tillämpningar av industriell automation ökat konkurrenskraften hos företag i Sverige eller verkat som föredöme för ungdomar att välja en inriktning mot professionell automation. Priset kan även tilldelas studenter som uppvisat synnerligen goda insatser på gymnasium eller högskola. Priset instiftades 2001 av ITF Automation till Dag Björklöfs ära Priserna sponsras av ett flertal branschföretag och institutioner.

Årets sponsorer som bidrog finansiellt till priserna deltog under prisceremonin som ägde rum under ITF Automationsdagar på Eriksbergshallen i Göteborg. Följande företag var guldsponsorer: Endress + Hauser, Siemens, Piia och Process IT Innovation. Som silversponsorer bidrog Alnab, Novotek, och Emerson.

 

Läs mer om:
Dagmar Zitkova E-mail:dagmar.zitkova@vtf.se
Publicerad 2020-02-11 10:18:53