Privata 5G-nät sätter fart på industrins digitalisering

Hans Torin, VD Combitech och Haval van Drumpf, CEO Tre. Foto: Combitech Hans Torin, VD Combitech och Haval van Drumpf, CEO Tre. Foto: Combitech

Telekombolaget Tre Sverige och teknikkonsulten Combitech har inlett ett samarbete och erbjuder en helhetstjänst för så kallade Private Networks, inkluderande mobilsystem, frekvensutrymme samt installation och drift, rapporterar Combitech.  Tjänsten ger företag möjlighet att ha sina egna LTE-nät (4G) och senare även 5G-nät. Därmed får företagen en komplett plattform för en uppkopplad fabrik, gruva eller smart stad. Genom samarbetet vill bolagen bidra till att öka digitaliseringstakten.

Enskilda nät

– Det finns ett stort behov av modern mobilradioteknik och enskilda nät. Vi är glada att nu kunna erbjuda Sveriges första helhetstjänst för privata mobila nätverk, säger Hans Torin, vd på Combitech, som är tjänsteleverantören av det nya erbjudandet. I takt med digitaliseringen ökar antalet uppkopplade och autonoma fordon, intelligenta och automatiserade processer och andra datadrivna lösningar. För att klara detta behöver industrin tillförlitlig radiokommunikation med hög kapacitet som hanterar mobilitet, positionering och dedicerad bandbredd enligt en gemensam standard. – Vi ser ett starkt intresse för 4G och 5Gg från industrin. Industrin har god kunskap om vad som kan optimeras, effektiviseras och utvecklas, säger Per Stigenberg, teknikchef på Tre Sverige.Industrikunder ställer vanligtvis krav på att ha nätverk, servrar och övrig infrastruktur i egna lokaler och vill ha full kontroll över konfiguration och servicegrad. Hittills har företag som velat använda Private Networks varit tvungna att vända sig till tre olika aktörer – en telekomleverantör för hård- och mjukvara, en teleoperatör för frekvenser samt en partner för drift och underhåll av systemet. Detta gör att många står kvar i WiFi-lösningar.

Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2020-02-03 08:56:11