Satsar på utbildning för industrielektriker

Industrielektriker är ett bristyrke och därför behöver fler lockas att utbilda sig.  Foto: Dagmar Zitkova Industrielektriker är ett bristyrke och därför behöver fler lockas att utbilda sig. Foto: Dagmar Zitkova

Industriarbetsgivarna vill råda bot på bristen på industrielektriker med hjälp av utbildning så nu finns två nya utbildningsvägar till yrket, rapporterar Industriarbetsgivarna. Ett helt nytt utbildningspaket för installationselektriker som vill omskola sig till industrielektriker har lanserats. Dessutom breddas behörigheten på gymnasieskolans elprogram. – Industrielektriker är ett allmänt omvittnat bristyrke och därför behövs en större insats. Nu presenterar vi två nya rekryteringsvägar, säger Fredrik Gunnarsson, ansvarig för kompetensförsörjning på Industriarbetsgivarna. Sedan i höstas finns möjligheter för installationselektriker att vidareutbilda sig till industrielektriker.

– Tillsammans med Installatörsföretagens utbildningsbolag Insu har Industriarbetsgivarna tagit fram ett utbildningspaket i syfte att omskola installatörselektriker till industrielektriker säger Fredrik Gunnarsson. Utbildningspaketet består av nio moduler, där praktisk ellära och elkraftteknik, programmerbara styrsystem, reglerteknik och hmi-programmering är exempel på moduler. Utbildningsformen är flexibel – vissa av modulerna  leds av handplockade lärare och andra genomförs som distansutbildning på webben. Kursdeltagarna får träna  i verklighetsnära laboratorier. – Vi är övertygade om att många kommer att inse det fördelaktiga upplägget.Vi förbereder oss på att kunna utveckla ännu fler utbildningsplatser, säger Jens Back vd på Insu. Nytt för i år är också att de elever som går på gymnasiets elprogram kommer att kunna få alla behörigheter även genom att gå inriktning mot industrielektriker/automation, något som inte gick tidigare. Detta är möjligt tack vare elbranschens storsatsning på elteknikbranschens gymnasieskolor, så kallade ETG-gymnasier.

Automation E-mail:
Publicerad 2020-01-22 13:51:54