Från liten industrisamling till ledande internationell mässa

Det företag som utan tvekan tog plats på mässgolvet under sps i Nürnberg var Siemens med en egen hall och utställningsmontrar både på mässgolvet och en trappa upp på våningen ovanför. Foto: Dagmar Zitkova Det företag som utan tvekan tog plats på mässgolvet under sps i Nürnberg var Siemens med en egen hall och utställningsmontrar både på mässgolvet och en trappa upp på våningen ovanför. Foto: Dagmar Zitkova

SPS i Nürnberg 2019 visade att de samlar automationsbranschen från hela Europa. När SPS öppnade portarna till mässans elva utställningshallar den 26 november 2019, var det för trettionde gången och med ett nytt namn. SPS mässan (Smart Production Solutions) hette nämligen fram till i år SPS IPC. Mässan startade 1990 i tyska Sindelfingen utanför Stuttgart, som en liten mässa och tillhörande kongress med 63 utställare och totalt  3 420 besökare. Till Nürnberg flyttade mässan 1997 vilket gav ett större utrymme att växa på, samtidigt som mässan expanderade från en utställningshall i Sindelfingen till tre salar i Nürnberg. Denna platsändring lockade också ett flertal nya utställare från hela Nürnberg-området. 

Många nyheter

Sedan rullade allt av bara farten. Mässan fick ett rykte om sig att det är en automationsmässa där företagen brukar lansera sina produktnyheter. Och så förblev det. Nyheterna visades självklart även i år. Både mindre uppgraderingar och stora, omvälvande konceptändringar.Även själva begreppet automation fick en rejäl uppgradering. Idag är SPS plattformen för smart och digital automatisering.

Intensiva 3 dagar

Mässan är intensiv. Den arrangeras varje år och pågår i tre dagar. I år lockades sammanlagt 63 708 besökare (att jämföra med 65 700 året innan). Utställningen omfattar totalt 135 500 kvadratmeter (136 000 året innan). Sammanlagt 1 585 (1 675) utställare fanns på plats. Mässan följs fortfafrande av en  kongress som genomförs i anslutning till utställningen.Mässan arrangerar guidade turer till olika tematiska avsnitt i utställingen som i år var bland annat maskininlärning och ai, produkt- och maskinsimulering, industriell säkerhet i produktion, molnekosystem och prediktivt underhåll. Mässan är verkligen internationell. Bara 73 procent av besökarna kommer från Tyskland, resterande 26,3 procent är från utlandet.

Nästa mässa går mellan den 24 och 26 november 2020. 

Dagmar Zitkova E-mail:dagmar.zitkova@vtf.se
Publicerad 2019-12-30 10:51:17