Schneider Electric digitaliserar eldrift i Björkdalsgruvan

 Foto: Schneider Electric Foto: Schneider Electric

Guldgruvan Björkdalsgruvan vid Sandfors utanför Skellefteå, har satsat på att digitlisera sin eldistribution, rapporterar Schneider Electric. Digitaliseringen betyder att guldgruvan ökar säkerheten, minimerar risken för strömavbrott och samtidigt fördubblar effektkapaciteten. Schneider Electric är leverantören som ska tillhandahålla den tekniska lösningen. En av de viktigaste åtgärderna för Björkdalsgruvan var att öka den nuvarande elnätskapaciteten från 7 MVA med en inkommande linje från kraftbolaget till 14 MVA samt två separerade inkommande linjer så att redudans uppnås.

Resultatet blir ett framtidssäkrat system för eldistribution genom den anpassade lösningen Eco Struxure för Mining, Minerals & Metal.

– Vi har byggt upp ett bra samarbete med Björkdalsgruvan under flera år och är glada över att kunna erbjuda dem eldistributionslösningar för att effektivisera deras verksamhet på ett hållbart sätt. Högst på dagordningen står alltid säkerhet. Våra svensktillverkade ställverk i Arlöv är en självklar del i anläggningen för att bygga upp en personsäker och driftsäker anläggning, säger Jens Ahlgren, försäljningschef för affärsområdet Power Systems på Schneider Electric. Utöver effektökning möjliggör satsningen att verksamheten nu kan kommunicera med installerad elektrisk kraftdistribution. Det bidrar till en bättre överblick över eldistributionen. Eco Struxure Power Advisor möjliggör för Björkdalsgruvan att övervaka och analysera eldistributionen på helt nytt sätt. Övervakningen gör det möjligt att i ännu högre grad arbeta proaktivt och sätta in åtgärder innan problemen uppstår. Genom detta kan man följa energikvalitet, följa händelseförlopp, se eventuella störningar och hur utrustningen mår. På så sätt minimeras avbrottstider samt att produktionen säkerhetsställs i gruvan.

– För oss har digitalisering ett stort fokus och ett område där vi ser att det finns stora vinster för oss i gruvnäringen att hämta och där vi vill vara i framkant, säger Ola Nordberg, El & Automationschef på Björkdalsgruvan.

Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2019-12-11 08:41:53