ABB har öppnat ett högeffektslabb för lågspänningsprodukter

abb Low Voltage Laboratory Foto: ABB abb Low Voltage Laboratory Foto: ABB

ABB har öppnat ett nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukter i Västerås, ABB Low Voltage Laboratory, som är en del av affärsområdet ABB Electrification i Västerås, meddelar ABB. Det ska användas för att prova och certifiera produkter som kan hjälpa kunderna att förbättra sin effektivitet, säkerhet och lönsamhet. Här kommer ABB att utföra provning och certifiering av produkter inom lågspänning, för spänningar upp till 1000VAC och 1500VDC och strömmar upp till 20 000 A.

Hundra miljoner

Investeringen på ca 100 miljoner kronor är en av de största infrastrukturinvesteringarna för ABB Sverige på senare år och en av de enskilt största infrastrukturinvesteringarna globalt inom affärsområdet Electrification.  Här kommer produkter som kontaktorer och mjukstartare att provas som en central del i utveckling och underhåll av ABB:s produkter. Labbet är byggt för att klara en hög säkerhetsnivå kombinerat med en hög provningskapacitet, skriver ABB i sin kommuniké.  Nästan all elektrisk utrustning till det 1200 kvm stora labbet är levererad av ABB. Byggnaden är utrustad med solceller på taket som förser labbet med en del av elkraftbehovet och labbet har även en egen anslutning till 130kV-nätet som är i storlek med anslutningen för en stadsdel. I labbet kan 5-6 medarbetare arbeta.

–Vi är mycket glada att ha ett labb där vi effektivt kan prova våra produkters maximala prestanda och kontrollera produkternas slitstyrka och livslängd vid olika typer av hård belastning, säger Espen Mathisen, labbchef ABB Low Voltage Laboratory. Användningen av ABB:s lågspänningsprodukter har under de senaste 20 åren börjat att allt mer användas inom förnybar energiproduktion som vindkraft och solkraft. Förnybar energiproduktion ställer nya krav på provning och därmed ändrad prestanda på provningsresurserna.

Läs mer om:
Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2019-09-18 11:39:58