Smart produktion är hetare än någonsin

Bosch connected industry nexeed 4 Foto: Bosch Bosch connected industry nexeed 4 Foto: Bosch

Uppgradering av tillverkningen till smarta fabriker går allt fortare och de stora leverantörerna rapporterar övergången till smart produktion. 

Att produktionsprocesser nu befinner sig i ett paradigmskifte råder ingen tvekan. Rapporter om övergången till nya och smartare tillverkningsmodeller duggar allt tätare. Under våren och försommaren har vi på Automation fått in flera berättelser från de etablerade leverantörerna inom produktionsteknik om hur de anpassar sitt utbud till de nya, innovativa processerna. Bland dessa finns Atlas Copco, Bosch Rexroth, Tacton, med flera. 

Skapar värde

Atlas Copco berättar om vidareutveckling av sitt koncept, Smart Connected Assembly - Powered by data. – Konceptet är skapat för att visa hur företag kan möta utmaningar genom att ta tillvara på data från tillverkningsprocessen. Med dessa data skapar Atlas Copcos verktyg och lösningar kopplade till alla delar av tillverkningsprocessen, från design, över prototyp till produktion. Vi fortsätter utvecklingen av Smart Connected Assembly. Det första steget visade hur industrin kan implementera grunden i Industri 4.0 genom smarta och uppkopplade verktyg i en nätverksbaserad fabriksmiljö. Det nya Powered by data konceptet visar hur värde skapas vid montering genom att använda data över hela produktions- och underhållsprocessen, säger Nicklas Tibblin, marknadsdirektör för Fordonsdivisionen på Atlas Copco Industriteknik. 

Capgemini och Tacton rapporterar att de ingår ett samarbete för att koppla ihop kund, produkt och fabrik. Tillsammans vill de stärka sin position som stora aktörer inom molntjänster, digitalisering och plattformar för tillverkningsindustrin, medicinsk teknik och industrimaskiner. – Vi vill bidra till digitalisering i större skala för att skapa stort värde för våra kunder. Tidigare har vi tillsammans lanserat ett skräddarsytt erbjudande till bilindustrin och nu tar vi nästa steg och investerar ytterligare i detta samarbete, säger Frederic Lazio, vd vid Tacton.

Bosch bidrar till smart produktionsteknik och AI.

– Vad vore automatiserad tillverkning om materialen inte kom fram till produktionslinjen i tid, frågade  Bosch styrelseledamot Rolf Najork. På Hannover Messe presenterade vi på Bosch Rexroth Active Shuttle, ett autonomt transportfordon som flyttar material från lagret till den exakta positionen på produktionslinjen där de behövs, utan att medbetare behöver lyfta ett finger. Utrustad med laserskannrar hittar Active Shuttle sin egen väg och kan känna igen andra fordon och personer. Systemet kan också lära sig genom att skapa en egen karta över området som den uppdaterar kontinuerligt.

Dagmar Zitkova E-mail:dagmar.zitkova@vtf.se
Publicerad 2019-08-21 11:07:29