Björn Rosengren blir ny VD och koncernchef för ABB

Björn Rosengren blir ny VD och koncernchef på ABB. Foto: ABB Björn Rosengren blir ny VD och koncernchef på ABB. Foto: ABB

ABB:s styrelse har enhälligt utnämnt Björn Rosengren till VD och koncernchef, rapporterar ABB i en kommunike. Han ansluter till ABB den 1 februari 2020 och efterträder VD Peter Voser, i rollen som koncernchef den 1 mars 2020. Peter Voser kommer då att återgå till sin position som enbart styrelseordförande.

 

Björn Rosengren är 60 år, svensk medborgare och en mycket erfaren, internationell affärsman och ledare av industribolag. Han har varit VD för Sandvik, en högteknologisk global industrikoncern, sedan 2015.

Under denna period har han varit ansvarig i det framgångsrika genomförandet av en decentraliserad struktur och förbättrat både lönsamheten och Sandviks finansiella styrka. Dessförinnan var han VD för Wärtsilä Corporation, som tillverkar och servar energisystem och annan utrustning för marin- och energimarknaderna (2011 - 2015) och tillbringade tretton år (1998 - 2011) i ett antal olika ledande positioner inom Atlas Copco, en världsledande tillverkare av hållbara produktivitetslösningar.

– Efter en noggrann rekryteringsprocess är styrelsen övertygad om att Björn Rosengren är den bästa kandidaten för rollen, säger Peter Voser. 

– Björn Rosengren  har en erkänd meritlista av värdeskapande, och just de ledaregenskaper som ABB behöver under nästa steg av sin transformeringsprocess.Han förstår hur man etablerar framgångsrika decentraliserade organisationer, stärker människor och personifierar en kultur av samarbete och hög prestation. Tillsammans med vår starka ledningsgrupp kommer han att driva ABB:s strategi och leverera långsiktigt värde för alla våra intressenter, understryker Voser."

– I en sådan avgörande tid för tillverkningsindustrin måste ABB fortsätta att tillgodose globala kunders behov med hjälp av en unik portfölj av teknologi- och digitala lösningar i syfte att förbättra deras produktivitet, säger Björn Rosengren. Jag ser fram emot att arbeta med mina nya kollegor runt om i världen för att öka värdet genom leverans av strategin och fullt ut stärka våra verksamheter och medarbetare.

Skriver ABB i sin kommuniké

Läs mer om:
Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2019-08-13 07:54:36