Barnen på teknikfritids får obegränsat surf när de tittar på teknik

Valda fritids testar ett nytt initiativ som ska ta vara på barnens teknikintresse. Nu ska fritids i Furudal i Dalarna, Kullavik i Halland och Fittja i Stockholm bli Teknikfritids och ge eleverna tillgång till fri internetsurf. Men det finns en hake: de får endast tillgång till lärorikt innehåll med teknik som tema. Barnens teknikintresse ska bibehållas upp i åldrarna. Det är syftet med ett nytt initiativ från Teknikföretagen. – Vi har samlat massor av bra material som uppmuntrar till problemlösning och väcker lusta att testa själv. På det här sättet kan surftiden bli ett verktyg för aktivt lärande och vi hoppas kunna inspirera fler unga till att utforska teknikområdet och stärka sitt tekniska självförtroende, säger Elin Östblom, ungdomskommunikatör på Teknikföretagen.

– Vi vill möta eleverna där de redan befinner sig; på internet. När ett fritids blir teknikfritids kan eleverna surfa på videor och artiklar med teknik som tema utan att det drar dyrbar surf från mobilen. Samtidigt hoppas vi kunna erbjuda en tjänst som fritidspedagogerna uppskattar och har nytta av i sitt dagliga arbete, säger Elin Östblom.

Bara beställa

Allt ett fritids behöver göra är att beställa och installera en router som ger fri tillgång till ett gediget urval av inspirerande videoklipp och artiklar som barnen kan ägna sig åt på egen hand eller ihop med sin fritidspedagog. Projektet Teknikfritids inleds på tre platser i landet, men alla fritids har möjlighet att bli Teknikfritids genom att ansöka på hacktheworld.se. Initiativet ska utvärderas med enkätundersökningar bland barnen på berörda fritids och resultaten kommer att presenteras. Siffror från Skolinspektionen visar att barn tappar teknikintresset vid 12-årsåldern. Samtidigt ställer samhället högre krav på tekniskt kunnande. 

Överallt finns teknik

Det mesta innehåller idag inslag av teknik. Ett förlorat teknikintresse kan leda till att fler får sämre tekniskt självförtroende och därmed väljer bort att både plugga och att jobba med teknik i framtiden, anser Teknikföretagen.

Dagmar Zitkova E-mail:dagmar.zitkova@vtf.se
Publicerad 2019-07-30 07:39:40