Industri-PC för automation

Kontorn Kontrons nya serie industri-pc K Box omfattar fyra modeller. Stående på underlaget är dessa från vänster K Box B-101, A-101, C-100 och C-101. Ovanpå den vänstra datorn står ytterligare en variant av K Box A-101. Kontorn Kontrons nya serie industri-pc K Box omfattar fyra modeller. Stående på underlaget är dessa från vänster K Box B-101, A-101, C-100 och C-101. Ovanpå den vänstra datorn står ytterligare en variant av K Box A-101.

På mässan SPS–IPC–Drives i Nürnberg i november förra året, presenterade Kontron en ny familj industri-pc som kallas K Box. Kontron har tillverkat industri-pc länge, men har med den nya serien velat göra utbudet mer enhetligt. De nya datorerna har också fått en mer tydlig inriktning på automation och industriella styruppgifter. Avsikten är att de ska kunna användas både av företag som tillverkar automationsutrustning och av oem-tillverkare inom maskin- och anläggningskonstruktion.


Alla datorerna är utrustade med operativsystemet Windows, tre av dem kan även köra Linux och en av dem, C-101, dessutom vx Works.För att göra datorerna skalbara är de modulära. De kan utrustas med olika io-funktioner liksom med anslutningar för fältbussar och industriellt Ethernet.
K Boxserien består av fyra grundenheter. Datorerna är i olika grad anpassade för industrimiljö med bland annat tålighet mot stötar. Temperaturintervallen varierar från 0 till +45 °C för modellen K Box B-101 upp till –10 till +60 °C för A-101. Några av datorerna kan också moteras på Dinskena.

K Box C-101 är den modell
i serien som har högst prestanda. Denna fläktlösa dator är utrustad med Intels senaste processorer Core i5 och i7. Datorn har två platser för skivminne eller SSD-minne plus utrymme för flera expansionskort av typen PCI Express och Mini-PCI Express. Sammantaget har modellen C-101 i övrigt nio anslutningar för standard Ethernet, USB 2.0 och 3.0, RS 232 och displejanslutning.

Kontron

Dagmar Zitkova E-mail:dagmar.zitkova@vtf.se
Publicerad 2014-02-02 23:00:00