Rockwell satsar på AI för automationsanläggningar

–Analys har gått från att ta månader till att ske blixtsnabbt. Nu ska automationssystemen förberedas för framtida uppgifter. Foto: Dagmar Zitkova –Analys har gått från att ta månader till att ske blixtsnabbt. Nu ska automationssystemen förberedas för framtida uppgifter. Foto: Dagmar Zitkova

Allt fler kunder intresserar sig för AI (Artificiell intelligens) för automationsanläggningar och hur man kan utveckla produktionen med hjälp av digitalisering, berättar Henri Putto, Rockwell Automations nordiska marknadschef på affärsenheten Architecture & Software.  – Rockwell Automation har flera olika erbjudanden inom dessa områden ute på marknaden. Factory Talk Analytics, till exempel, som är hälsokartläggning och diagnostikinstrument för styrsystemenheter.

På samma sätt som en träningsassistent hjälper oss att fatta bättre beslut om den personliga hälsan, erbjuder vårt analyssystem en snabb titt på styrsystemets hälsa. Det betyder att kunden får bättre möjlighet att hantera sin anläggning. Enkelt uttryckt, data är användbara endast när de hjälper till med att ta bättre beslut. Användaren kan hitta ett visst värde eller en uppgift redan efter fem minuter, något som tidigare kunde ta flera månader, säger Henri Putto.
Ett annat verktyg är Thin Manager för utveckling av operatörsplatformen. Lösningarna är framtagna för automationsnätverk. Applikationerna kan implementeras hos varje användare, på varje dator, tunn klient eller mobilenhet.

– Vårt mål är att öka produktiviteten med minst 33 sekunder per timme för varje ”industriell roll”. Att göra det för en hel anläggning som kanske har 2 000 personer, det kan i genomsnitt flytta produktivitetsmålen med uppemot tio miljoner kronor per år.
ai kan användas för att automatiskt lösa störningar i produktionssystemen. ai använder statistik för att ge datorsystemen möjlighet att lära sig nya uppgifter med hjälp av data utan att uttryckligen behöva programmeras för varje specifik uppgift. Industrin är nu på väg in i den fjärde industriella revolutionen, där automationsteknik som plc:er, processtyrningsmjukvaror och andra applikationer genererar stora datamängder.
– För att bibehålla och öka effektiviteten måste tillverkningsindustrin ta stora steg, implementera ny teknik och bli ”smarta” som tillverkare, understryker Henri Putto.

Läs mer om:
Dagmar Zitkova E-mail:dagmar.zitkova@vtf.se
Publicerad 2018-11-30 09:27:28