L

Tekniska muséer konkurrerade med skidbacken om sportlovslediga familjer

En gruvstigare (guide) tog besökare med sig på en historisk resa, ned till Silvergruvans 60-metersnivå, via cirka 370 trappsteg ända ner till Sofia Magdalena Gruva. Foto: Lars Olsson En gruvstigare (guide) tog besökare med sig på en historisk resa, ned till Silvergruvans 60-metersnivå, via cirka 370 trappsteg ända ner till Sofia Magdalena Gruva. Foto: Lars Olsson

Ett besök i en gammal gruva är ett skollovsäventyr som heter duga.

Varför går våra barn i skola? För att lära sig en massa nyttigt förstås. Men under loven blir alla föräldrar mycket medvetna om skolväsendets andra (sido-)funktioner. Att ge barnen en bra plats att vistas på under dagtid då resten av familjen är på jobbet eller har andra plikter att ta hand om.


”Jag har tråkigt. Vad ska jag göra?” Alla föräldrar har väl konfronterats med denna fråga åtminstone någon gång. Visserligen tar många familjer ledigt för att åka till fjällen eller till stranden borta i varmare länder under sportlovet, men långt ifrån alla och långt ifrån alltid. Att gå på museum är därför ett bra alternativ för att aktivera nyfikna barn. Så har också museerna förberett en mängd sportlovsaktiviteter för att på allvar ta upp konkurrensen med skidbacken eller skridskobanan.
Tekniska Museet i Stockhom lockade barn med en kurs i dataspelprogrammering. Tom Titts Experiment i Södertälje arrangerade en övning som de kallade ”Makerspace” där barnen kunde konstruera nya saker av gamla.
Tipspromenad i gruvan
Gamla koppargruvan i Falun, där det idag finns ett museum, arrangerade en mängd aktiviteter, med både kunskap och ren underhållning. Barnen kunde följa ”gruvfrun och gruvdräng ” på en tipspromenad genom gruvan och tälja en egen grillpinne med en äkta Morakniv och grilla en korv utanför. Och Sala Silvergruva lockade sportlovslediga barn med en spännande jakt på ”reflexer” genom gruvgångarna. 

Sportlovsveckor
”Vi har laddat tre sportlovsveckor (vecka 8, 9, 10) fulla med vr-spel, workshops och häftiga experimentshower med magiska vätskor som tycks gå emot fysikens lagar.
Hela familjen kunde testa olika vintersporter på en fartfylld dag hos oss,”skrev Tekniska museet i Stockholm för att locka barnen.

Dagmar Zitkova E-mail:
Publicerad 2018-03-12 10:31:57

Aktuellt nummer